Реклама / Ads
15| 3779 |15.07.2023 НОВИНИ

Министър Славов: Желанието на президента за конфронтация излиза извън рамките на конституционния стандарт

.
Славов: Само министърът трябва да може да номинира главен прокурор Източник: Нова Нюз
В повечето държави министърът има решаваща роля в процеса по номинация на главен прокурор, за да носи политическата отговорност. От ПП–ДБ предлагаме само той да има право да номинира главен прокурор. Нямам кандидат за този пост. Това заяви за ”Офанзива с Любо Огнянов” правосъдният министър Атанас Славов.

"Начинът, по който бе избран Сарафов - набързо, за час, без реална процедура, без да бъда уведомен за заседанието на Прокурорската колегия, не можах да предложа кандидат, породи съмнения.

 

Делото по жалбата срещу избора му ще се проведе есента, аз ще продължавам да поддържам жалбата с въпрос дали компетентен орган е избрал Сарафов. Вече имаме започнал механизъм за разследване на главния прокурор, имаме избран съдия.

 

Законопроектът, който се обсъжда, ще се отнася само за бъдещи случаи, а не за вече започнали", коментира той.

 

По думите му ще бъде започнато разследване по сигналите срещу Сарафов. "Не може да се избере главен прокурор за 6 месеца, защото самият избор на членове на ВСС отнема 3 - на професионалната и парламентарната квота.

 

Магистрати ми споделят, че нямат мотив да се кандидатират за орган, който ще бъде разпуснат след 3 месеца. След конституционните промени във ВСС с отделени прокурорски и съдийски съвет, ще се направи избор на главен прокурор. Целта е до края на годината да имаме избрани нови органи на съдебната власт. Идеята е чрез обществената квота да се отвори прокуратурата", коментира Славов. 

 

Той припомни, че министърът на правосъдието има право да номинира на всички нива на съдебната система и прокуратурата. "И.д. главен прокурор е административен ръководител, така че и него може да номинира министърът.

 

Мандатът на ВСС е вече 8 месеца над срока си, но преди да имаме конституционна промяна, която цялостно да разпредели функциите и отношенията между Прокурорската колегия и Съдебния и Прокурорския съвет, би било странно сега да правим избор на нов прокурор, има обективна невъзможност това да се случи при обстановка на обществено доверие. 

 

Доминира мнението, че главният прокурор трябва да се фокусира върху обвинителната функция, а не надзорната. Методическото ръководство предлагаме да се възложи на Прокурорския съвет", подчерта министърът. 

 

Той изрази задоволство, че е излязло наяве разследване, което доказва, че е имало злоупотреба с власт от прокурори, като има индикации за извършени престъпления в рамките на казуса "Осемте джуджета". Така според него се осветлява нещо, за което е имало подозрения дълго време.

 

Според него конституционните промени включват текст, който казва, че правителство в оставка се назначава за служебно. "Трябва да има форма на отчетност в служебния кабинет.

 

Свръхактивизмът на държавния глава и желанието му за конфронтация излиза извън рамките на конституционния стандарт. Надявам се напрежението да започне да се тушира", посочи още министърът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9700 |15.07.2023 Министър Богданов: Ще имаме два нови завода за производство на високотехнологични, критични компоненти за коли . 2| 2557 |15.07.2023 Любителят на яхти и бивш енергиен министър обилно обяснява, че нямало измами по негово време . 1| 2521 |15.07.2023 Министър Йоловски: Изяснява се откъде е дошла атаката срещу НС, за година имаше 80 подобни случая . 0| 2399 |14.07.2023 Зам.-министър Маринов: 4 пъти по-малко са изгорелите площи в сравнение с 2022

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads