Реклама / Ads
5| 2834 |29.06.2023 НОВИНИ

Министър Тагарев в НС: Ще се възползваме от възможността да увеличим капацитета на оръжейната индустрия

.
Министърът на отбраната бе изслушан в НС Източник: novini.bg
На този етап България няма да вземе участие в инициативата на ЕС за незабавен трансфер на боеприпаси с калибър 155 милиметра, тъй като не разполага с такива оръдия, но не изключваме възможността Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси.
 

Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в пленарната зала.


Страната ни обаче ще се възползва от възможността да увеличи капацитета на оръжейната си индустрия. Срещи с български компании вече са проведени, за да бъдат оценени производствените им възможности:

 

 "Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите-членки, които се предвиждат в обсъждания в момента проект на регламент за създаване на акт за укрепване на производството на боеприпаси. Бюджетът е 500 милиона евро до средата на 2025 година.

 

Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия.

 

България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на Министерския съвет и подписване на съответното проектно споразумение. В момента се подготвя пакета от документи за Министерски съвет".


Относно възможността за изпращане на български бойни санитари в Украйна министър Тагарев съобщи:

 

"Във връзка с това решение е предвидено след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари - до 15 лица от въоръжените сили на Украйна на месец, с продължителност 10 работни дни, и до 4 модула в рамките на една календарна година, или общо 60 лица.

 

Предвидено е обучението да се провежда във военномедицинския симулационен тренировъчен център на Военномедицинска академия. Центърът във ВМА вече е изграден с подкрепата на Съединените американски щати с най-съвременните технологии.

 

Към момента е отправено първоначално предложение до представителя на Украйна в щаба на мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна в Брюксел за провеждане на обучение през есента на тази година".

 

Изслушването е по искане на ПГ на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2591 |29.06.2023 Министър Галин Цоков: Фокусът ни ще бъде върху редуцирането на административната тежест върху учителите . 9| 2591 |29.06.2023 Парламентът изслушва Тодор Тагарев днес . 5| 3584 |28.06.2023 Екоминистърът Ю. Попов: Върви мръсна пропаганда за провал на туристическия сезон в България . 2| 2562 |28.06.2023 Финансовият министър: 4 млрд. и 700 милиона лева повече приходи в бюджета, 1,8% ръст на икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads