Реклама / Ads
0| 3951 |09.01.2024 НОВИНИ

Министър Цеков: 756 сгради са одобрени за саниране, средства ще получат още около 250 сгради

.
Андрей Цеков
"В етап 1 от процедурата са се включили 3068 сгради със заявено финансиране за саниране на стойност около 4 милиарда, при предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост над 1 милиард. Одобрените сгради за този етап са 756. На етап 2 средства ще получат още около 250 сгради". Това посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.
 

"Нуждите за енергийно обновяване на жилищния фонд надвишават ресурса по ПВУ", обясни той в интервю за БНР. 

 

Преди 8 години блоковете, нуждаещи се от саниране, бяха около 5000, уточни Цеков. "Около 2000 от тях са били санирани по програмата за саниране в предходните години. След като по ПВУ бъдат санирани общо още 1000, ще останат за обновяване 2000 сгради", допълни той.

"В машинната оценка са включени всички данни – РЗП, броят на живеещите. Оценката се базира на постигнатата икономическа ефективност на инвестицията. И ако спестяванията са по-ниски, то тогава ефективността на инвестицията е по-малка. Всички данни са въведени автоматично в системата и оценките се произвеждат машинно. Тук няма човешки фактор. Ако има съмнения, то те трябва да се отнасят до данните от енергийните сертификати", поясни Андрей Цеков относно процедурата на одобрение на проектите.

 

Срокът до 16 януари ще бъде удължен минимум с един месец, за да имат възможност сдруженията на собствениците да подадат новите заявления по втората процедура – етап 2, където се предвиждат 20% самоучастие, посочи Андрей Цеков.

 

Програмата за развитие на регионите остава друга възможност за финансиране на санирането след изчерпване на ресурсите по ПВУ. Голяма част от парите по тази програма са грантово финансиране. През настоящата година ще заработи Националният декарбонизационен фонд, който също ще предоставя средства за енергийно обновяване на сгради. Също тази година ще започне да функционира и Социалният климатичен фонд, който ще предоставя средства на енергийно бедните граждани, подчерта той.

"В следващите години, в една по-далечна перспектива е логично да се премине от схема на изцяло грантово финансиране към схема на споделено финансиране".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3782 |09.01.2024 "Oпасен маниер, рецидив". Инфлуенсърка лети с 260 км/ч . 11| 9308 |09.01.2024 Илиян Василев: Защо Борисов отново атакува остро Тагарев, почти в синхрон с Нинова? . 0| 3719 |09.01.2024 Майката на Даная: Даная е образ на цялото ни скапано здравеопазване, тази система трябва да се счупи . 3| 4157 |09.01.2024 Кметът Терзиев дава боклука на София на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads