Реклама / Ads
2| 3880 |02.02.2024 НОВИНИ

Министър Цоков: Няма изтичане на информация заради продажбата на "Школо"

.
Проф. Галин Цоков Източник: БГНЕС
"Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната платформа "Школо", като от фирмата гарантират това. Абсолютна гаранция има и по отношение на защитата на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като становище на Комисията за защита на личните данни".
 

Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на парламентарния контрол в отговор на питане от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков относно продажбата на образователната платформа "Школо" на британската компания "Джунипър Едюкейшън" и за ползването на личните данни на български граждани в нея.

Въпросното твърдение - за продажба на лични данни, колкото и абсурдно да е, ако помислим за две минути, бе преповторено от хиляди хора в социалните мрежи. 

 

Нз 17 януари т.г., от Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха, че МОН не е било информирано за продажбата на "Школо" на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая, съобщи тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката. 

 

Изпратено бе и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи.  

 

"Школо" (shkolo.bg) е онлайн платформа за дигитализиране на образованието в България. Изградена е през 2016 г. и въвежда електронен дневник, който заменя напълно книжния вариант. Платформата интегрира множество модули, сред които са електронен дневник, администриране на извънкласни дейности, статистически справки, училищен календар и управление на събития, управление на складови наличности и инвентаризация, модул за разплащане (много популярен сред частните училища), мобилно приложение и други. Предоставя и набор от образователни ресурси: електронни уроци, карти, тестове, учебни пособия, публикации и други.

МОН сезира Комисията за защита на личните данни, защото министерството е отговорно по отношение на администриране на Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, където се съхраняват данните на училищата, които са възложители за осъществяване на дейностите, свързани с електронния дневник, каза днес в отговор на питането в парламента министър Цоков.

 

Той обясни, че по Закона за предучилищното и училищното образование МОН има отговорност за администрирането на тази система, и в този смисъл през 2021 г. министърът на образованието издава заповед за това, че външни доставчици на услуги, включително и на електронни дневници, трябва да сключат договор и споразумение към него, което е съгласувано с Комисията за защита на личните данни - за защита на личните данни и на информационната сигурност на оператора на тези външни услуги.

 

"Както "Школо", така и всички външни доставчици, които ползват данни от НЕИСПУО, сключват такива договори с образователните институции, а не с МОН. Но те трябва да представят в МОН нужната документация, включително договорите, споразуменията, които са сключени с отделните училища. Веднага, когато научихме от медиите за продажбата на "Школо", отправихме и писмо до собствениците на електронния дневник, както и до Комисията за защита на личните данни", обясни министър Галин Цоков. 

 

"Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местоположение не се променят - това е особено важно. Оперативното функциониране на българското дружество "Школо" ООД продължава да се осъществява на базата на договорите и споразуменията с училищата. От "Школо" казват, че придобиването на собствеността в капитала на дружеството е сделка по прехвърляне на дялове и не засяга по никакъв начин имуществото, договорните отношения, правата на собственост или други аспекти. Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните, не са обект на придобиване и остават непроменени, което също е особено важно за нас. Оперативното функциониране на дружеството не е пряко засегнато и продължава да се управлява от същите изпълнителни директори. Дружеството ще продължава стриктно да изпълнява законовите и договорените задължения по отношение на развитието на софтуерния продукт електронен дневник", каза министърът.

Той говори и за информацията, получена от Комисията за защита на личните данни, в която се казва, че прехвърлянето на собствеността на "Школо" ООД не нарушава нормативите за защита на личните данни и промяната на собственост на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на България, учредено и регистрирано по българското законодателство, не засяга ангажиментите му за защита на лични данни, които то обработва в качеството си на администратор или обработващ - както при прехвърляне, така и при осъществяване на дейностите.

 

"Комисията посочва, че промяната на собствеността на едно дружество е нормална практика, която намира проявление в редица други организации, които също обработват лични данни в още по-големи мащаби в сравнение с електронния дневник, като например банкови и застрахователни институции, телекомуникационни оператори, доставчици на комунални услуги", каза министър Цоков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3976 |02.02.2024 Финландски изтребители ще пазят българското небе . 7| 4038 |02.02.2024 Началникът на отбраната на Румъния: Трябва да сме готови за война с Путин, той няма да спре . 9| 4887 |02.02.2024 Включване от Гешев - иска Борисов и Габриел да бъдат разпитани . 0| 3891 |02.02.2024 След ужасното насилие: Малтретираното 5-годишно дете в Пловдив отива при татко си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads