Реклама / Ads
12| 52673 |30.12.2021 НОВИНИ

Министерства освобождават служители, пенсионирани и по чл. 69 от КСО

.
Министерства освобождават служители, пенсионирани и по чл. 69 от КСО. За МО все още няма яснота. В Споразумението на управляващата коалиция е записано „Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители“.
 

На последното заседание на правителството министри защитаваха своите мотиви за отпускане на допълнителни разходи за изплащане на обезщетения по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда във връзка с прекратяване на правоотношения със служители по служебно и трудово правоотношение, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.


Министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на енергетиката Александър Николов посочват конкретно, че ще бъдат освободни и служители, придобили право на пенсия по чл. 69 на Кодекса да социално осигуряване (КСО). Става дума за пенсионирани, като военнослужещи, полицаи и служители на специалните служби. По този регламент на КСО възрастта за пенсиониране през 2021 г. е 53 години и 8 месеца. За някои военнослужещи, като пилоти на реактивни самолети – 43 години и 8 месеца. Очевидно и такива пенсионери няма да могат да работят в държавната администрация.


За Министерството на отбраната все още не е ясно колко средства ще са необходими за изплащане на обезщетения при освобождаване на придобили право на пенсия. На последното правителствено заседание този въпрос не е решаван за МО. В Споразумението на управляващата коалиция е записано „Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители“.


Аргументите на министрите са, че след прекратяване на правоотношенията със служителите, придобили право на пенсия, ще бъдат предприети действия за оптимизиране на структурата и състава на министерствата и ще се предостави допълнителна възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители с професионален опит в същата администрация. Смята се, че това ще доведе до повишаване ефективността и качеството на работата в системата


За Министерството на земеделието необходимият финансов ресурс за освобождаване на 301 служители е в размер до 3 408 733 лева; за Министерството на енергетиката - 156 700 лева; за 36 служители в Министерството на външните работи - 879 757 лева; за 74 служители от системата на Министерството на околната среда и водите - 600 хиляди лева; за Министерството на икономиката и индустрията – 630 хиляди лева; за Министерството на културата - 80 749 лева; за Министерството на спорта - 104 037 лева; за Министерството на транспорта и съобщенията - 1 241 806 лева; за Министерството на образованието и науката за компенсация на учителите, педагогическия и непедагогическия персонал, които се пенсионират поради навършване на съответната възраст - 14 072 722 лева.


Някои от министерствата ще решават проблема чрез вътрешно преструктуриране на средства, други ще трябва да получат допълнително от държавния бюджет.

 

Спирдон Спирдонов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7502 |22.12.2021 Масова чистка на пенсионерите по всички министерства, държавата раздава милиони за обезщетения . 3| 3209 |10.12.2021 Петър Витанов: БСП ще управлява тежки министерства, надявам се да не се обезличим в новото правителство . 0| 3637 |10.12.2021 Политологът Д. Смилов: Не всички ключови министерства са в ръцете на Петков и Василев . 9| 3319 |08.12.2021 Василев: Вицепремиерите ще са петима, всяка партия ще има свой човек в министерствата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads