Реклама / Ads
1| 2346 |10.08.2023 НОВИНИ

Министерство на икономиката стартира програма за оздравяване на публичните предприятия

.
МИИ стартира програма за оздравяване на публичните предприятия Източник: МИИ
С цел оздравяване на дейността и подобряване на ефективността на работата на публичните предприятия към Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) бе извършен анализ относно финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители.

На база на предоставената информация е установено, че въпреки множеството констатирани управленски проблеми, ръководните органи получават изключително високи възнаграждения (над 12 хил. лв. месечно), независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията.

 

С оглед целесъобразното разходване на средствата и предвид предоставената възможност в Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия (ППЗПП), Министерството на икономиката и индустрията намалява значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата към МИИ.

 

Освен възнагражденията, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване. 

 

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество.

 

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г.

 

Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата.

 

В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол, съобщават от пресцентъра на министерството на икономиката. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9986 |10.08.2023 Бранимир Ботев за ФрогНюз: Министерството на туризма се превърна в Министерство на концесиите, шезлонгите и чадърите . 2| 2489 |08.08.2023 Битка за скандални 43 млн. лева за лавките в затворите? Правосъдното министерство чака решението на ВАС . 11| 2565 |05.08.2023 Министерството на туризма ще мисли как да привлича повече туристи у нас . 1| 19763 |30.07.2023 Важно предупреждение от Министерството на туризма към българите, пътуващи за и от Гърция и Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads