Реклама / Ads
2| 5024 |08.12.2018 НОВИНИ

Министри от ЕС клеймят преследването на журналисти. Вицето Захариева мълчи

.
Председателят на ОССЕ Енцо Моаверо-Миланези
Насилието във всичките му форми спрямо журналисти е недопустимо. За 27 години Организацията за сигурност и сътрудничесто в Европа (ОССЕ) е натрупала достатъчно факти, за да приеме специален документ, гарантиращ тяхната безопасност.
 

Това заяви председателят на ОССЕ Енцо Моаверо-Миланези по време на прес-конференция в Милано на 7 декември. Моаверо-Миланези е външен министър на Италия. Той увери, че изразява общата позиция на всички външни министри от страните-членки на ЕС, които представляват организацията.  

Свободата на словото и медиите е изключително голяма ценност и ние сме длъжни да защитим тази свобода, категоричен е Моаверо-Миланези. В своето изложение той изрази загриженост за „безопасността на журналистите, плурализма в медиите, непрозрачната собственост, персоналните нападения срещу журналисти и медии, тяхното преследване“. Това крие огромни рискове за тях, докато вършат своята работа. Затова трябва да бъдат защитени“.

 

В българските медии не се появи дори съобщение за изявлението на председателя на ОССЕ, както и за позицията на вице.-премиерът и външен министър на България Екатерина Захариева по темата. Тя подкрепила ли е документа и какво предвижда правителството в тази посока. Български журналисти в момента са подложени на натиск от различни институции – следствие, прокуратура, данъчни и финансови структури. Медийната среда се намира в критична точка на заглушаване на свободното слово е непрозрачност на собствеността. България се намира на 111-то място по свобода на словото и медиите, което е най-ниското откакто страната ни е включена в мониторинг по измерване на този проблем. Чужди медии отдавна пишат за замърсената медийна среда в България, главна заслуга за което има олигархът от ДПС Делян Пеевски, притежаващ и контролиращ широк кръг от медии, обслужващи определени политически и корпоративни интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3665 |14.11.2018 Министри докладват в НС за българската позиция за пакта за миграция . 7| 4991 |12.11.2018 Борисов свика спешно министрите, ”Гражданската” нямало да е 1000 лв. . 7| 5394 |15.10.2018 Радев: Премиерът и министрите да запазят радиомълчание за самолетите . 0| 4002 |04.10.2018 Разпитват министри по делото срещу Петър Москов за турските ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads