Реклама / Ads
20| 7131 |14.09.2012 НОВИНИ

Министри за пример! Цветан Цветанов и Делян Добрев дариха кръв

.
Източник: Десислава Кулиева
Министрите Цветан Цветанов и Делян Добрев се включиха в спешната кампания по кръводаряване. Вчера от здравното министерство обявиха, че има недостиг на кръв от групи нулева и А.
 

 „Ако това помогне за спасяването на човешки живот, или за предстоящи операции, които са планирани и трябва да бъдат направени, смятам, че всеки един би било редно да го направи", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като дари 450 грама кръв в пункта в Министерството на здравеопазването.

Кръводаряването за мен е личен акт. Разбрах за тази акция снощи, от късните новини, каза Цветанов. Тогава се обадих на министър Атанасова и я попитах каква е възможността да даря кръв, разказа той и благодари на медиите, че са го информирали.

„Това ми е за седми път. Три пъти съм давал в казармата. Там това беше желание на войниците, защото пет дни взимаш отпуска. Винаги имаше голяма опашка. Един път съм давал и за баща ми, когато го оперираха - трябваше да има кръв от близки”, каза Цветанов.

Той отбеляза, че кръводаряването е полезно за всеки организъм, тъй като след като се възстанови кръвта, имунната система става по-силна.

"Смятам, че винаги когато имаме възможност, трябва да даряваме кръв", каза Делян Добрев, след като и той дари кръв.

На него му беше за първи път. „Радвам се, че се отзовахме днес, не само аз, но и редица други директори на дружества, дирекции, главният секретар, началник на кабинета - всички са тук. Така че ще дадем добър пример за взаимна помощ”, каза той.

Той добави, че е научил за кампанията от негова колежка, която призовала всеки в Министерството. „Процедурата въобще не е болезнена. Аз, като човек, който за първи път дарявам кръв, казвам на всички, които не са го правили - въобще не боли.

Освен това дават два дни отпуска, които в моя случай няма как да се ползват", каза Добрев.

„В София само след обяд вчера кръв са дарили около 30 души”, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Надявам се, че със старта, който дадохме днес на кампанията, кръводарителите ще бъдат много повече, добави тя.

„След малко ще бъда в Националната кардиологична болница, където е кардиохирург от Кьолн, който ще извърши операции на три деца. Те всички са с нулева група, т.е. има сериозен недостиг от няколко кръвни групи и не може да се осъществяват всички планирани операции - така, както е необходимо”, каза още министърът на здравеопазването.

Междувременно кметът на Брестовица Любен Радев апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на неговия съгражданин Любомир Буков, който спаси село Долна Махала от взрив на газова цистерна преди броени дни. Той се нуждае от кръв заради предстояща операция.

Любо е А отрицателна, но човек може да кръводари в негова полза и ако е друга кръвна група - задължително е необходимо обаче да каже, че кръводарява в полза на Любомир Буков, обясни кметът на Брестовица, който в момента е в София, но ще кръводари веднага след като се върне в Пловдив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4754 |10.09.2012 Френски министри ще обсъждат ромите в Румъния . 36| 7063 |10.09.2012 Борисов и 12 министри на посещение в Израел . 44| 5758 |04.09.2012 Цветанов: Ще ударим и върха на кокаиновата пирамида . 16| 5296 |03.09.2012 Цветанов почва оглед за нови депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads