Реклама / Ads
8| 9992 |23.05.2024 ИНТЕРВЮ

Мирослав Запорожанов за ФрогНюз: Повишението на цените на имотите води до ефект на богатството. Хората да се образоват финансово

.
Мирослав Запорожанов
Повишението на цените на недвижимите имоти води до ефект на богатството, до повишение на нетното богатство на българина, особено за този, който има собствен имот.
 

Това повишение на цените през последните години, повишава и богатството на хората които притежават собствено жилище, без те да са правили нищо. От тази гледна точка това е положително, това е капитал, който може да бъде използван.

 

Например, някой може да реши да ипотекира имота си, за да стартира бизнес или да направи някаква инвестиция, особено при тези ниски лихви и особено ако види някаква инвестиция, която му носи много повече от годишните разходи по обслужване на кредита, които към момента са доста ниски.

 

Това е нещо, което доста хора правят, ипотекират собствени жилища, чиято цена е нараснала през последните години с близо 100% и използват парите, за да инвестират и в други активи, които носят доста по-висока доходност от това, което те плащат като лихви за обслужване на кредита.

 

Хората трябва да инвестират в обучението си, в образованието си, във финансовата си грамотност, в повишението на това да знаят какви алтернативи има на недвижимите имоти, да разбират малко повече от процесите, които се случват в икономиката и как те са свързани, как влияят на тяхното богатство. Много хора мислят повече за доходността, колко повече пари могат да направят, а не мислят за рисковете.

 

Това каза за ФрогНюз експертът в инвестициите и основател на InvestPRO Мирослав Запорожанов.

 

Ето и цялото интервю:

Финансово грамотен ли е българинът? Според социологическите агенции българите не инвестират парите си, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за подобряване на стандарта си на живот. 


Според европейски проучвания България е предпоследна в Европа по финансова грамотност, след нас са само румънците. Наистина българинът е сред европейците, които имат най-ниско ниво на инвестиции в активи.


За българина като цяло думата актив обикновено е свързана повече с неща, които може да пипне, да види, причината може да се крие в това, че преди сме се парили. Преди десетилетия нашите баби и дядовци са имали лош спомен от 90-те години и от тогава българинът е станал доста скептичен за неща, които не може да види. Той не желае да се образова, сложни са му тези концепции като финансови активи и т.н. 





Същевременно се наблюдават все повече млади българи, които са част от средната класа и се интересуват от тази тема. Според мен се развиваме в правилната посока, въпреки че статистиката говори, че българите предпочитат да си държат парите в депозити, а те в момента не носят никаква лихва и не са добър финансов избор.

Отворени ли са младите хора към технологичните решения, свързани с парите им, какви са вашите наблюдения?


Да, отворени са. Младите хора използват най-различни технологични услуги, които им дават достъп до финансови инструменти. Те са отворени към това да се образоват, тъй като виждат, че пенсионната система не е нещо, на което могат да разчитат занапред.

В какви активи инвестират най-често българите?

 

Младите българи, които имат по-малки суми, стартират с акции и криптовалути, докато при българите, които имат по-големи спестявания, основният актив, в който предпочитат да инвестират, е недвижимият имот. 


Някаква част от тях обръщат внимание и на акциите, както и други активи като злато, което е доста популярно за хората, които са над 30 години. В зависимост от демографията, от това къде се намират в живота си, какви спестявания имат, може да се каже, че имат различни предпочитания. 


Ако трябва да говорим за голям процентен дял от парите на българите, понеже между 30 и 50-годишните имат много повече спестявания от тези на 20 и 30 години, основният актив си остава в недвижимите имоти.

България е на шесто място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., а София заема десето място в класацията по градове през същия период на консултантската компания Knight Frank. Това ще спре ли българинът да инвестира в имоти? 


Не, според мен повишението в цените на недвижимите имоти води до ефект на богатството, до повишение на нетното богатство на българина, особено за този, който има собствен имот. Това повишение на цените през последните години, повишава богатството, на хората които притежават собствено жилище, без те да са правили нищо. От тази гледна точка това е положително, това е капитал, който може да бъде използван.

 

Например, някой може да реши да ипотекира имота си, за да стартира бизнес или да направи някаква инвестиция, особено при тези ниски лихви и особено ако види някаква инвестиция, която му носи много повече от годишните разходи по обслужване на кредита, които към момента са доста ниски. Това е нещо, което доста хора правят, ипотекират собствени жилища, чиято цена е нараснала през последните години с близо 100% и използват парите, за да инвестират и в други активи, които носят доста по-висока доходност от това, което те плащат като лихви за обслужване на кредита.


В какво да инвестират хората, какво бихте ги посъветвали?


Хората трябва да инвестират в обучението си, в образованието си, във финансовата си грамотност, в повишението на това да знаят какви алтернативи има на недвижимите имоти, да разбират малко повече от процесите, които се случват в икономиката и как те са свързани, как влияят на тяхното богатство. Много хора мислят повече за доходността, колко повече пари могат да направят, а не мислят за рисковете.


Един добре образован финансово човек може много добре да си направи сметка какви са рисковете спрямо възвръщаемостта, която може да очаква от тази инвестиция. От най-значимите фактори за нарастване на основното богатство е човек да губи по-малко, за да има по-голяма база, на която да натрупва възвръщаемост. Това е нещо, което много хора пропускат, просто се водят от горещите теми, не обръщат внимание на това как могат да загубят пари. 







Има различни инструменти като peer-to-peer кредити, peer-to-peer платформи, при които рисковете не са малко, а повечето хора не са запознати. Така че, моят съвет е първо да инвестират в образование и второ, да започнат да обръщат внимание на различни класове активи, които са предпочитани в цял свят, като злато, акции международни на големи развиващи се компании, които могат да разпределят риска от по-лоши събитийности, които могат да достигнат както българския пазар, така и българската икономика. 

За хората, които сега започват да проявяват интерес към инвестиции и искат да се ограмотяват чисто финансово, какви са първите стъпки, които трябва да предприемат?


Вече над 5 години сме образовали над 5 000 човека през платформата на Invest.pro, които са се учили от някои от най-добрите експерти в България за финанси и инвестиции, как да създават свой личен план, личен бюджет, кои са добрите принципи, които трябва да се следват, да може човек да изгради нещо, което е съобразено с неговия начин на живот, с неговите доходи, с неговите спестявания, с неговото ниво на риск.

 

Има безплатни събития, безплатни Facebook групи, в които могат да участват. Нека да търсят, да задават въпроси, да търсят източници, съвети. Вярвам, че когато човек е активен и желае да се научи, има достатъчно платформи и достатъчно експерти, които може да му съдействат.

В какво инвестирате вие?


Аз инвестирам в почти всички видове активи, които са познати в момента на българския пазар - в недвижими имоти, през акции и криптовалути. Държа едни широко диверсифициран портфейл, който да е съобразен с нивото на риск и с доходността, която мен ме устройва като ниво на риск. Това е нещо, което е много личен момент. 


Ако мога да дам съвет на вашите читатели, то той би бил да търсят неща, които са съобразени с тях самите като личности, начин на живот, ресурси, с които разполагат и да не се доверяват сляпо на инфлуенсъри или някакви реклами, че това е нов продукт, нов вид актив, който носи много добра доходност и това ще е бъдещето, което ще помогне да постигнат целите си. 


Човек първо трябва да се диверсифицира, да се научи, че безплатен обяд няма, и че управлението на риска е от първостепенна важност, за да може да нараства богатството. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 49263 |22.05.2024 Богомил Николов за ФрогНюз: Пенсионерите стават жертва на мобилните оператори. Дяволът е в детайлите . 2| 8372 |21.05.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Заповед за арест би била без реални последици за Израел, но би разклатила охолния живот на лидерите на Хамас . 4| 5936 |20.05.2024 Мохамед Халаф за ФрогНюз: В Техеран имаше зари след смъртта на президента Раиси, хората ликуваха . 6| 6516 |20.05.2024 Димитър Къцарков за ФрогНюз: Никой в Близкия Изток няма да скърби за Раиси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads