Реклама / Ads
3| 3883 |17.10.2023 НОВИНИ

От мис Европа до “кралицата” на блока: Превръща ли се в диктатор Урсула фон дер Лайен

.
За много от международните си съюзници Урсула фон дер Лайен е мис Европа - истинска председателска фигура, която преведе хладнокръвно целият съюз през пандемията от COVID-19 и го задържа единен пред лицето на войната на Русия в Украйна. Доброто реноме на фон дер Лайен в чужбина обаче изглежда няма нищо общо с репутацията й в европейските институции.
 

Това се посочва в обширна статия на брюкселското издание “Politico”. Заглавието е на ФрогНюз. 

 

Ето и останалата част: 

 

В частни разговори в Брюксел дипломати, законотворци и представители от екипа на фон дер Лайен в Европейската комисия се оплакват, че шефката на ЕК често престъпва правомощията си, взема решенията си еднолично, без да ги съгласува с държавите от блока. Критиките преляха чашата, след като миналата седмица Урсула фон дер Лайен направи извънредно пътуване до Израел - ход, който й навлече гнева на редица дипломати в Европа.

 

Някои от тях изразиха недоволство си от факта, че фон дер Лайен, която изрази солидарност с жертвите на нападенията на Хамас, не е предала призивите им към Израел да спазва международното право в Газа. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел дори се осмели да отправи рядко публично порицание към своя шеф - фон дер Лайен, каза той, няма право да представлява възгледите на ЕС относно външната политика, които обикновено се координират между страните членки.

 

“Официалната позиция на Европейския съюз по всеки въпрос на външната политика се определя – повтарям – от насоките“, каза Борел пред журналисти в Пекин в събота.

 

"Не разбирам какво общо има председателят на Комисията с външната политика, която не е нейна работа", написа в Twitter Натали Лоазо, европейски законодател и старши член на групата "Обнови европа на френския президент Еманюел Макрон.


"Фон дер Лайен все повече се държи като кралица", заяви пред Politico депутат, пожелал анонимност. 








Епизодът с пътуването в Израел е само един от набъбващия списък с примери, при които шефката на ЕК не се е консултирала със столиците на ЕС, преди да вземе важно политическо решение или умишлено е действала зад гърба на висши комисари от екипа си.

 

Рискът за фон дер Лайен е, че разочарованието, което досега беше до голяма степен сдържано от служителите в Брюксел, които се дразнят от нейния стил на управление, се превръща в нещо по-голямо. Бунт от столиците на ЕС може да застраши потенциалната й кандидатура за втори мандат като председател на Комисията след изборите за Европейски парламент следващия юни.

 

Фон дер Лайен все още не е обявила дали ще се кандидатира. Но лидерите на нейната консервативна политическа група, Европейската народна партия, вече казаха, че ще я подкрепят, ако реши да се впусне в надпреварата.


Въпреки че досега нито един лидер не е заплашил изрично да оттегли подкрепата си от фон дер Лайен, разочарованието сред нейните критици - особено социалистически тежки играчи като Борел и испанския премиер Педро Санчес - може да създаде проблеми, ако тя търси единодушна подкрепа за втори мандат.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3724 |17.10.2023 Шведският премиер: Терористите искат да ни сплашат. Европа не може да си позволи да бъде наивна . 0| 3432 |17.10.2023 21-во Републиканско първенство по скейтборд - СкейтПаркСофия, 21-ви октомври . 3| 3944 |17.10.2023 Руски журналист пред DW: При режима на Путин е невъзможно да се преодолее апатията в обществото . 13| 34996 |17.10.2023 Дахер Дахер пред ФрогНюз: Големият проблем за Израел е всички мюсюлмански държави наоколо да скочат срещу нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads