78-годишният Каримов беше откаран в болница миналата седмица след мозъчен кръвоизлив, като и досега узбекското правителство твърди, че той е в критично състояние. По-рано днес турският премиер и световни осведомителни агенции съобщиха кончината му за факт. Узбекските държавни телевизионни канали спряха забавните програми.

 

Каримов, който не се е появявал на публично място от 17 август, няма ясен наследник на поста. В Узбекистан няма легална политическа опозиция, а медиите са строго контролирани от държавата.

 

Доклад на ООН описва използването на мъчения като „систематично”. Каримов често е оправдавал своята твърда ръка, подчертавайки опасността от ислямския екстремизъм в предимно мюсюлманската страна, която граничи с Афганистан. Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви по време на правителствено заседание, излъчвано по телевизията, че Каримов е починал, посочвайки, че Турция споделяла „болката и мъката на узбекския народ”.

 

Президентът на Грузия, Гиорги Маргвелашвили, също поднесе съболезнования в изявление на президентския сайт. „Бих искал да поднеса моите съболезнования от мое име и от името на грузинския народ на семейството на президента и узбекския народ”, добави той.

 

Базираният в Русия опозиционен сайт „Фергана” съобщи, че в ход са приготовленията за погребението на Каримов в Самарканд, историческият град, където той е роден.

Летището в Самарканд е било затворено за редовни полети в събота. Неназовани дипломатически източници в няколко страни обявиха планове да пътуват за погребението.