Реклама / Ads
11| 12293 |15.01.2011 НОВИНИ

Н. Младенов: До февруари – списък с нови посланици

.
Николай Младенов Източник: източник
Министерството на външните работи ще е готово до края на януари или началото на февруари със списъка на новите кандидати за посланически постове, които да заменят сегашните дипломати, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Волята на българския парламент е категорична. През идната седмица МВнР ще обяви конкурсите за генерални консули. В конкурсите ще има изискване за проверка за пр
 

Това каза пред радио „Дарик“ външният министър Николай Младенов. Процедурата по подбора им предстои да започне и до няколко седмици Младенов ще предложи на президента Георги Първанов списък с мотивирани предложения на кандидати, които да заместят посочените от Комисията по досиетата като сътрудници на бившата ДС дипломати. „Ще разчитам президентът да приеме разумно и отговорно тези предложения и да се съобрази с волята на Народното събрание“, каза министърът, като припомни приетата вчера от парламента декларация, в която се настоява дипломатите, сътрудничили на ДС, да се оттеглят от задграничните си постове.

„Волята на българския парламент е ясна и категорична – който смята, че е по-голям от българския народ, да не се съобрази с волята на Народното събрание. Нека всички да прочетат внимателно решението на мнозинството, което показва категорично, че и България, както останалите страни от Централна и Източна Европа, е готова да скъса с тази страница от миналото“, коментира Младенов хипотезата, че държавният глава може и да не издаде указ за смяната.

„Не искам да си представям ситуацията, в която президентът на парламентарната Република България няма да се съобрази с решение, гласувано от две трети от Народното събрание“, каза Младенов и повтори: „Волята на българския парламент е ясна и категорична – президентът да ги отзове и те да си подадат оставките“.

Младенов съобщи, че досега не е обсъждал с президента новите назначения и няма да води такъв разговор до момента, в който няма конкретни предложения. В същото време той увери, че „всичко ще бъде направено в диалог в рамките на правомощията на институциите“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5162 |15.01.2011 Преброяването стартира на 1 февруари . 8| 5239 |09.01.2011 Н. Младенов: Няма провали, няма отлагане за Шенген . 2| 5158 |06.01.2011 Н. Младенов: Проблемите за Шенген ще се решават вътре . 16| 5444 |25.12.2010 Н. Младенов: Посланическият скандал - шанс за МВнР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads