Реклама / Ads
22| 6075 |30.04.2011 НОВИНИ

Т. Младенов: Трябва да спрем да се лъжем взаимно

.
Тотю Младенов
Втори пореден месец безработицата пада, тя е 9, 29 процента. Има съживяване на пазара на труда, увеличават се заявените работни места от бизнеса. Минималната работна заплата трябва да се повиши.
 

България и Гърция безработицата в ЕС е най-голяма според Евростар. За нас истинските цифри са на безработните, които се регистрират в бюрата по труда, каза министърът на труда и социалната политика Т. Младенов в студиото на Седмицата по Дарик.

Втори пореден месец безработицата пада, тя е 9, 29 процента. Това са цифрите от бюрата по труда, трябва да мотивираме хората да се регистрират. Сега обезщетението е 60 процента от осигурителния доход на лицето, което пък ще насърчи хората да се осигуряват върху реалните си доходи, поясни министърът.

Само през април са наети на работа 23 000 лица. Бизнесът обявява редовно своите искания, започва и сезонната лятна работа. Тежко е положението в строителството, в търговията и услугите, каза Младенов. Има съживяване на пазара на труда, увеличават се заявените работни места от бизнеса.

Увеличаването на минималната работна заплата се коментира, продължавам да настоявам за увеличаването й, отговори на въпрос министърът. Преговорите по браншове за договаряне на колективните трудови договори започнаха, навсякъде се повишава минималната работна заплата.

Лоялният бизнес е заинтересован да помага на министерството, да регистрира работниците си, да декларира истинските доходи. Искаме да накараме и бизнеса, и самите хора да бъдат честни. Данните показват, че повече от 25 процента от хората не декларират истинските си доходи. Трябва да спрем да се лъжем един друг, призова министърът.

Проверките на трудовите договори на свещениците още не са приключили. Мисля, че има решение на въпросите, които се поставят. В добри отношения сме с БПЦ, проверките са нормални, коментира Младенов.

БСП от много отдавна не представлява работниците и служителите, синдикатите не са сателит на тази партия, каза министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5068 |21.04.2011 Масларова към Младенов: Бедните не са му ясни . 28| 5518 |17.04.2011 Н. Младенов: Ще изчистим МвнР от доносниците . 4| 5376 |29.03.2011 Младенов: Либийското общество трябва да реши кой да управлява . 12| 5014 |22.03.2011 Н. Младенов: Тревожно е, че ситуацията в Близкия Изток се усложнява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads