Реклама / Ads
8| 3014 |19.12.2022 НОВИНИ

Молдова удари Москва, спря 6 руски тв канала

.
Молдова временно спря шест руски телевизионни канала заради ”невярна информация” за страната и за войната в Украйна. Това решение вбеси Русия, но и и бе удар по интересите на избягалия политик и бизнесмен Илан Шор, чиято партия застана зад проруски протести в Кишинев тази есен и увеличи популярността си в труден момент за проевропейскоато правителство.
 

От Израел Шор подкрепи протестите с искане правителството, назначено от президента Мая Санду, да подаде оставка, пише "Дневник".


В събота Русия осъди решението като "политическа цензура". "Разглеждаме тази забрана като безпрецедентен акт на политическа цензура, като злоупотреба с принципа на медийния плурализъм и грубо нарушаване на правото на свободен достъп до информация, към което политическото ръководство на републиката редовно декларира, че се придържа", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.


"В светлината на безпрецедентните последици от прилагането му за рускоезичната част от населението на страната, ние го квалифицираме и като цинично нарушаване на правата на националните малцинства."


Забраната влезе в сила в полунощ и ще продължи за срока на извънредното положение, което Молдова обяви, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари (то засега би трябвало да продължи до февруари 2023 г., но бе подновявано няколко пъти и не е изключено това да стане отново). Сред шестте канала са някои от най-популярните в Молдова, като Шор притежава три от тях. От останалите два са на близки сътрудници, а последният му симпатизира.


"Молдова трябва да бъде защитена от пропаганда и лъжи", написа в "Телеграм" вицепремиерът Андрей Спину. По думите му шестте канала отразяват както Молдова, така и войната "по предубеден и манипулативен начин".


Един от каналите нарече решението незаконно и безпрецедентна атака срещу свободата на словото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2859 |15.12.2022 Трус от над 6 по Рихтер удари Тайван . 0| 2858 |14.12.2022 Силна снежна буря удари САЩ . 5| 3158 |12.12.2022 Украинските сили са нанесли удари на руската групировка Вагнер . 5| 3987 |11.12.2022 ”Таймс”: САЩ са дали разрешение на Украйна да нанася удари с дронове в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads