Реклама / Ads

0| 8880 |25.04.2007 НОВИНИ

Момчетата от дома в Бойчиновци живеят в окаяни помещения, но пък имат фитнес

.
С посещение в Поправителен дом за непълнолетни в Бойчиновци приключи първият етап от предвидените проверки на омбудсмана в заведенията за лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Инспектиращият екип е установил, че се очертават някои нови проблеми, различни от тези в другите затвори, свързани със спецификата на дома и неговата уникална нормативна уредба.
Основен проблем е, че началникът на поправителния дом няма правата на настойник или попечител спрямо лишените от свобода непълнолетни. Когато се налага медицинска интервенция, изискваша т.нар. „информирано съгласие”, задължително трябва да се търсят родителите или настойниците на момчетата, които да подпишат съответните документи. Този пропуск в законодателството създава най-големи пречки и главоболия на администрацията на затвора, тъй като издирването на родителите или настойниците в повечето случаи е много трудно, а често и невъзможно.
Проверяващите са много обезпокоени от окаяното състояние на помещенията, което не може да бъде променено дори с частичните ремонти, правени периодично. Тревога буди и състоянието на материалната база и условията, в които работи самата администрация на поправителния дом. Те в някои отношения са по-лоши от условията, в които живеят лишените от свобода.
Хубавото е, че домът в Бойчиновци не е пренаселен като останалите затвори. Освен това е направен фитнес-център, а има и други спортни съоражения за изтърпяващите наказанието си момчета.
Пълните констатации, изводи и препоръки от направените от омбудсмана проверки в местата за лишаване от свобода ще бъдат отразени в специален доклад, който ще стане публично достояние.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 971 |24.05.2022 Forbes: ФБР предотврати опит за убийство на Джордж Буш-младши . 0| 711 |24.05.2022 Божанов в Давос: Технологичните гиганти да осъзнаят отговорността си за разпространяването на руската пропаганда . 0| 817 |24.05.2022 Приемът на президента: Радев и Петков за пръв път от много време на едно място . 0| 1255 |24.05.2022 Кирил Маричков: Човечеството е тръгнало в опасна посока. Доброто и злото воюват на всички фронтове
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ