Реклама / Ads
2| 2871 |04.04.2023 НОВИНИ

МОН: Единен регистър за признати дипломи от чужбина ще улеснява университети и работодатели

.
МОН изготвя единен регистър за дипломи от чужбина Източник: БГНЕС
МОН предлага да има обединен регистър за академично признаване на висше образование в чужбина. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.
 

Сега Националният център за информация и документация (НАЦИД) поддържа 3 регистъра – за издадените удостоверения за академично признаване, за обезсилените удостоверения за академично признаване и на отказите на академично признаване.

НАЦИД е държавният орган, който признава придобито висше образование от чужбина, с цел улесняване на достъпа до пазара на труда, както и до докторантура в научна организация, поясни пред БНР Вержиния Цанкова, главен секретар на Националния център за информация и документация.

 

Признаването от чужбина не е автоматично за отделните специалности със същото наименование, уточни Цанкова.

 

Какво ще се промени след като започне да действа единен регистър?

"Облекчаваме работодателите. Вместо да влизат в три отделни регистъра, ще има един обединен регистър, в който те могат да проверяват дали едно лице е с призната диплома от чужбина и може да работи по специалността, която сме признали", каза Вержиния Цанкова в предаването "Хоризонт до обед".

 

По служебен път държавната и общинска администрация ще може да проверява дали лице, което започва работа там, е с признато висше образование от чужбина.

 

"През един портал ще може да се вижда информацията - както от висшите училища, така и от работодателите, и от всички граждани, които имат интерес да видят дали едно лице е с признато висше образование от чужбина."

 

Административната тежест в системата на висшето образование ще се облекчи много, увери Цанкова.

 

Регистърът ще бъде активен от средата на годината, през юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3672 |03.04.2023 Шкварек призова за обединение на ПП-ДБ с ГЕРБ, но местните избори ще развялат рахата, смята Симов . 1| 2770 |02.04.2023 Мая Манолова избра машината и гласува против ”механичното обединение с цел власт” . 3| 3180 |29.03.2023 Синдикатите искат единен протокол на МВР за училищата в случаи на бомбени заплахи . 2| 3118 |22.03.2023 Предлагат отпадане на хартиени документи, вписани в регистър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads