Реклама / Ads
2| 2806 |04.05.2023 НОВИНИ

МОН има мобилен екип от 20 психолози за реакция при кризисни ситуации в училищата у нас

.
С мобилен екип от 20 психолози за работа в училищата при кризисни ситуации разполагат от Министерството на образованието, съобщиха от ведомството в отговор на запитване от ФрогНюз. Дейността й се координира от шест центъра - регионални управления на образованието в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора и София - град.
 

Психолозите в мобилната група са подготвени за работа в кризисни ситуации и всяка година работят със средно 2000 ученици, учители и родители, станали жертви или свидетели на различни по рода си кризи.

 

Повод за това запитване стана трагедията в Белград, при който ученик уби осем деца при стрелба в учебно заведение в сръбската столица. Агенция “Данас” съобщи, че екипите за реакция и психологическа интервенция при подобни ситуации са били закрити по незнайни причини и в момента няма протокол за действие. Това повдигна логичният въпрос за това има ли разписан протокол за действие при кризи у нас. 

 

“Всяка година се осигуряват условия за назначаването на повече психолози и педагогически съветници  в детските градини и училищата, като по данни на Центъра за информационно осигуряване на образованието към 25.02.2022 г. техният брой е общо 2000 души, от които 1313 психолози и 687 педагогически съветници”, посочват в отговора си от МОН.

 

Просветното министерство допълва, че дейността на психолозите от мобилната група се супервизира ежегодно.

 

Посредством специално разкрит служебен имейл към МОН специалистите от Националната мобилна група консултират психолозите и педагогическите съветници от институциите в системата на предучилищното и училищното образование и по възникнали въпроси, свързани с предоставянето на психологическа подкрепа в условията на криза.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2595 |04.05.2023 Няма екипи за психологическа помощ при кризи в сръбските училища. Знаят ли как да действат в България? . 0| 6674 |17.04.2023 Засилен трафик в последния почивен ден, над 700 полицейски екипа по пътищата . 5| 2885 |07.04.2023 15 г. ФрогНюз! Екипът отпразнува в приятелска атмосфера . 0| 2825 |31.03.2023 Пирати отвлякоха част от екипажа на датски петролен танкер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads