Реклама / Ads
4| 4316 |17.11.2015 НОВИНИ

Москва обяви: Катастрофата на самолета е терористичен акт!

.
А321
„По оценка на нашите специалисти на борда на самолета по време на полета е сработило самоделно взривно устройство с мощност до 1 кг тротилов еквивалент, в резултат на което е станало „разпадане“ на самолета във въздуха, с което се обяснява разпръсването на части от фюзелажа на самолета на голямо разстояние“, каза шефът на ФСБ.
 
Той поясни, че са били изследвани личните вещи, багажа и части от самолета, който се разби в Египет на 31 октомври.

От своя страна Путин заяви, че Русия ще открие терористите в която и да е точка на света и ще ги накаже.

Русия не за пръв път става обект на "варварски терористични престъпления, най-често без никакви видими причини, външни или вътрешни, както бе с експлозията на гарата във Волгоград в края на 2013 г. Никого и нищо не сме забравили", заяви Владимир Путин.

„Убийството на нашите хора на Синайския полуостров е сред най-кървавите по брой жертви престъпления. И ние няма да избърсваме сълзите от нашите души и сърца. Това ще остане с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да открием и накажем престъпниците“, заяви Путин.

Всички, които се опитат да окажат съдействие на терористите, трябва да знаят, че последиците от опитите за такова укривателство ще лежат изцяло на техните рамене, подчерта руският президент.

Путин възложи на руските спецслужби да се съсредоточат върху издирването на причастните към терористичния акт.


Египетските власти са задържали двама служители на летището в Шарм ел Шейх във връзка със свалянето на руския пътнически самолет на 31 октомври, когато загинаха всичките 224 души на борда. Това съобщиха двама официални източници от сферата на сигурността, цитирани от Ройтерс.

"Седемнадесет души са в ареста, двама от тях са заподозрени, че са помогнали на тези, които са заложили бомбата в самолета на летището в Шарм ел Шейх", каза единият от източниците.

"Ислямска държава" пое отговорността за свалянето на руския самолет в писмени изявления, както и във видео- и аудиопослания в интернет след катастрофата, припомня Асошиейтед прес.

Организацията заяви, че нападението е отмъщение за руската военновъздушна кампания срещу нея и други организации в Сирия, където Москва иска да запази управлението на президента Башар Асад.

Групировката предупреди руския държавен глава Владимир Путин, че ще го атакува и "у дома", но не представи никакви подробности.

Самолетът А321 на руската авиокомпания Когалимавиа, който изпълняваше полет от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, катастрофира на 31 октомври около половин час след излитането. На борда на самолета имаше 217 пътници и 7 души екипаж. Никой не оцеля.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7485 |07.11.2015 Босът Едоардо Миролио е тежко ранен при катастрофата на "Тракия" . 48| 10695 |05.11.2015 Ил. Василев: Москва дестабилизира "Борисов II" по три пункта . 0| 4326 |03.11.2015 Разпознати са 19 от загиналите при катастрофата в Египет . 1| 4564 |02.11.2015 Идентифицират жертвите на катастрофата на руския самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads