Реклама / Ads
9| 5635 |23.08.2011 НОВИНИ

Мотористи лъжат камери; трепят се

.
С над 140 км/ч без каска хвърчат мотористи из София.
 

Вчерашният тежък инцидент в столицата, при който загина 29-годишен моторист, отново повдигна въпроса за контрола на водачите на две колела, предаде БТВ.  Две камери регистрират превишената скорост на столичния булевард "Цариградско шосе", установява репортаж. Едната се намира непосредствено преди Орлов мост, в посока центъра на София и снима само предната част на превозните средства. Това автоматично изключва възможността да бъдат санкционирани мотористи, защото те имат регистрационен номер само отзад.

Мотористите знаят тази подробност. Затова моторите тук летят с над 100 км/ч, въпреки ограничението от 50 км/ч. Някои дори изпращат поздрави и позират пред камерата, знаейки че ще останат безнаказани. Има и такива, с над 140 км/чи без каска.
Безнаказани остават и някои от нарушителите с мотори, които минават покрай втората камера на Цариградско. Тя е в посока Пловдив и снима отзад.  Мотористите обаче крият номерата си под задния калник. Има и друг трик, специално за пред камера - каране на задна гума. Така номерът не се вижда и шофирането с над 120 км/ч остава безнаказано.

Пътната полиция обаче не остава безучастна към наглите тактики за анонимност. Моторите без номер се преследват все по-сериозно. По думите на инспектор Биляна Тонева  при подобни случаи се осъществяват специализирани полицейски операции и се установяват конкретните нарушители.

Някои мотористи вярват, че могат да излъжат камерите, но ползата от видео наблюдението е факт. От полицията са установили, че там, където има технически средства за видео наблюдение се отчитат по-малко нарушения. Въпреки новите камери обаче, София остава твърде слабо покрита от видео наблюдение в сравнение с останалите градове в Европа. Затова нежелаещите да спазват правилата лесно могат да се информират точно къде са камерите и да намерят начин да ги надхитрят.  

Заместник-началникът на КАТ-София Иво Писанов заяви по БТВ, че снощи, часове след зверския сблъсък на "Цариградско шосе", е имало и друга катастрофа с моторист на ул. "Чепинско шосе". Водачът е бил с 2,17 промила алкохол в кръвта и без книжка. "Потвърждава се това, което непрекъснато повтаряме - че тези катастрофи се предизвикват предимно от хора, които не спазват закона и са неправоспособни", каза още Писанов.  Той допълни, че акциите на "Пътна полиция" за профилактични проверки на водачите на мотоциклети са произвели своя ефект и инцидентите по пътищата са намалели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6297 |20.06.2011 Младите в СДС: Имаме нужда от памет, не от паметник на лъжата . 7| 6734 |09.04.2011 Хайки за луди мотористи започва КАТ . 6| 5184 |28.02.2011 Кр. Стефанов готов за детектор на лъжата . 19| 6287 |25.02.2011 Детектор на лъжата за Стефанов поиска Р.Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads