Реклама / Ads
0| 2429 |01.08.2023 НОВИНИ

МТСП: Помощите за учениците от втори до четвърти клас вече се отпускат без удостоверения от училище

.
Помощите за учениците от втори до четвърти клас вече се отпускат без удостоверения от училище Източник: БГНЕС
Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, вече ще се отпускат без да е необходимо удостоверение, че детето е записано в училище.

До отпадането на изискването се стигна, след като Народното събрание гласува предложението на Министерството на труда и социалната политика за промяна в Закона за семейни помощи за деца, приета със Закона за държавния бюджет за 2023 г.

 

С нея се дава възможност служителите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да проверяват по служебен път продължаващите обучението си деца до четвърти клас. Подадените до момента заявления, за които не е представено удостоверение, ще бъдат преразгледани служебно.

 

За учениците от първи и осми клас остава изискването да бъде представено удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тези класове има предварително класиране и записване.

 

Удостоверението е необходимо, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. Когато такова не бъде представено, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, след като АСП получи по служебен път от Министерството на образованието и науката данните за реално записаните ученици в съответния клас за учебната година.

 

Заявленията за еднократна помощ за ученици се подават най-късно до 15 октомври.

 

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2023 г., обнародван в бр. 66 на Държавен вестник от 01.08.2023 г., размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г. се запазва на 300 лв., които ще бъдат  изплатени на два пъти – по 150 лв. за всеки срок. Запазват се размерите и на другите видове семейни помощи, които се определят със Закона за държавния бюджет за 2023 г.

 

Повече информация за предоставяните от Агенцията за социално подпомагане видове помощи и начините за подаване на заявления за тях е публикувана на интернет страницата https://asp.government.bg/ , раздел „Социално подпомагане“.

 

Със Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, също обнародван в бр. 66 на Държавен вестник, се увеличава размерът на обезщетението за гледане на дете на 780 лв. По-високият размер ще се изплаща със задна дата от 1 януари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2412 |27.07.2023 Важно за учениците: МОН предлага промени в програмите по някои предмети от 1 до 10 клас . 3| 2707 |15.07.2023 Няма кой да преподава математика, информатика и природни дисциплини на учениците . 5| 11910 |20.06.2023 Министърът на образованието проф. Цоков алармира: Необходима е промяна при оценяването на учениците . 1| 2433 |30.05.2023 Втори ден от матурите за четвърти клас. Днес учениците се явяват на изпит по математика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads