Реклама / Ads
0| 3484 |04.06.2022 НОВИНИ

МВнР извика „на пожар“ временно управляващия посолството на РСМ в София

.
Източник: БГНЕС
Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод извършеното в ранните сутрешни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, Република Северна Македония.
 

На извънредна среща, проведена днес в МВнР, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази загриженост и осъди най-категорично извършеното от неизвестни лица деяние, в резултат на което са нанесени материални щети на сградата. Подчертано бе, че подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система.

 

Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици, на откриването на поруганата сграда на Културния център присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония.

 

Министър Теодора Генчовска днес и утре е в Република Северна Македония за разговори по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в рамките на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с обстоятелствата около инцидента с Културния център „Иван Михайлов“.

 

Министерството на външните работи категорично настоява властите на Република Северна Македония да предприемат решителни действия за незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа, за което своевременно да информират българската страна.

 

Българската страна оценява положително бързата реакция на властите в Република Северна Македония, осъждащи най-остро инцидента и поемащи ангажимент за незабавно разследване и наказание за извършителите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3045 |19.05.2022 Румен Гечев: При БВП около 140 млрд. лв. и разходи 57 млрд. как 2 млрд. ще предизвикат инфлация . 0| 3641 |03.05.2022 След думите на Лавров: Руският посланик беше извикан в израелското МВнР . 0| 3142 |27.04.2022 Еропейският съюз: Русия може да предизвика ядрена катастрофа като тази в Чернобил . 0| 3943 |24.04.2022 МВнР отрече твърдението на мелитополския кмет, че българският консул е отвлечен от руснаци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads