Реклама / Ads
16| 4064 |05.02.2021 НОВИНИ

МВнР с остра реакция срещу сръбски професор, който нарича българите „зверове, които избиват всичко пред себе си”.

.
Източник: БГНЕС
Сръбският посланик в София е извикан във Външно министерство заради антибългарското, на моменти расистко поведение на сръбския професор от Университета в Белград Драган Симеунович, който е и.д. директор на Агенцията по национална сигурност в сръбската столица, в телевизионно интервю, предад БГНЕС.
 

„На 5.02.2021 г. посланикът на Сърбия у нас г-н Желко Йович беше извикан на спешна среща в МВнР с директора на дирекция „Югоизточна Европа“ г-н Деян Катрачев. Повод за срещата бяха изявления на проф. Драган Симеунович, професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност. От българска страна бе заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Изтъкнато бе, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции”, заявиха от външно министерство.


Припомняме, че в телевизионното предаване “Сръбският свят” Симеунович многократно нарича българите „зверове, които избиват всичко пред себе си”.


Симеунович, който преподава политически науки в Правния факултет на Университета в Белград, продължава: „Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им”.


„Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи”.


„Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата”, каза още той.


Според него, “България продължава да претендира за територии в Сърбия до град Крушевац и обвинявала Сърбия за извършен геноцид срещу българите през Средновековието”.


В предаването Симеунович на няколко пъти използва определението „примитивни” за съседните на Сърбия народи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3135 |03.02.2021 След мелето на АМ ”Струма”: По-тежко пострадала е една жена . 0| 3338 |27.01.2021 Пътнически автобус катастрофира край Русе. Няма пострадали . 1| 3317 |22.01.2021 Верижна катастрофа край Солун. Има пострадали българи . 8| 3169 |17.01.2021 МВнР започна огранизацията на изборите в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads