Реклама / Ads
0| 3793 |11.09.2017 НОВИНИ

МВР призна за сериозен ръст на сексуалните престъпления

.
Източник: БГНЕС
Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен ръст. Това съобщи Явор Колев, началник на отдел ”Трансгранична престъпност” в ГДБОП.
 
По думите му, от началото на годината антимафиотите имат над 80 успешни операции срещу педофили в страната, а също и акции по изнудвания, които са насочени към възрастни граждани. През последната седмица успешните операции на територията на страната са четири.

"Става въпрос за разпространение на педофилски материали в интернет и сексуално изнудване на деца по интернет", добави Колев пред БНР. Той подчерта, че се предприемат множество превенционни мерки в тази посока, като от началото на годината са предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към сайтове с детска порнография.

"Всякакви граждани са изнудвани в интернет пространството. Изпадайки в някакво по-особено състояние, хората навлизат в контакт с такива насилници, доверчиви са и предоставят материал, който в последствие бива използван за изнудване срещу финансови средства", обясни шефът на "Трансгранична престъпност".

Според Явор Колев, опасната игра "Синият кит" е "малко като зеления хайвер" – всички са чували за него, но никой не го е виждал.

"Според мен се касае за медийни спекулации, опити да бъде привлечено вниманието на обществеността. В България няма такива случаи, а и към момента няма официални данни от нашите партньори нито в ЕС, нито в Русия, нито в САЩ. Категорично мога да кажа, че в България разпространение на този тип атака не съществува", категоричен бе Колев.

Той допълни, че законодателството трябва бързо да се променя, така че да бъде адекватно на бързо променящите се условия във виртуалното пространство и развитието на технологиите.

"Нашето законодателство, особено в Наказателния кодекс, е с доста голяма давност. Последните изменения по отношение на киберпрестъпленията са с повече от 10 години давност, което създава предпоставки за ненаказуемост на определени деяния в интернет. Трябва да се актуализира законодателството, трябва да се синхронизира със законодателството на нашите партньори от ЕС и да имаме достатъчна гъвкавост при прилагането на този тип законодателство", коментира Явор Колев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4454 |09.09.2017 Шефът на НАТО призна: Светът е много по-опасен, отколкото е бил преди едно поколение . 2| 4775 |06.09.2017 Калин Митрев призна, че е вземал пари, но те ”били декларирани” . 7| 4434 |03.09.2017 Северна Корея призна за водородната бомба . 13| 15560 |16.08.2017 ГДБОП призна, че дебне хората във Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads