Реклама / Ads
7| 5593 |28.02.2011 НОВИНИ

МВР ще бори с нови мерки футболния тероризъм

.
Полицията обмисля да въведе безпрецедентни мерки преди футболни срещи с висока степен на риск. Това заяви днес старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.
 

Мерките, които се обмислят, са взискателен преглед преди да бъдат допуснати феновете на мачовете; т. нар. "рискова агитка" да бъде пропускана четири часа преди началото на мача на стадиона, а футболните запалянковци да бъдат проверявани с дрегери и тестове за наркотици.

Валери Йорданов отново припомни, че и на мача в събота 60 фенове не са били допуснати да влязат на стадиона по време на мача ЦСКА – Левски. Главният комисар на МВР Калин Георгиев заяви, че именно той е разпоредил изчистването на сектора "Г". Той обясни, че е гледал срещата по телевизията, но през цялото време му било докладвано какво се случва по трибуните на стадиона. Предложили му няколко решения за реакция и той е избрал този с извеждането на агитката на ЦСКА от сектор "Г" на стадиона на "Левски".

"За нас е важно да има поведение, което да съответства на едни истински фенове, а не на такива, които отиват да се дрогират на мача", каза на свой ред министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той заяви, че макар лицата на хората да са били прикрити, в очите им е имало агресия.

Цветанов призова за позитивни посланията към подобни фенове. "Не може само да искаме държавата да задържа агресията и да я неутрализира. Нека да призоваваме към толерантност и уважение на противника. Не може сега всичко да се стоварва върху полицаите", каза министърът. Според него действията на полицията по време на мача са били адекватни.

Цветан Цветанов каза още, че предстоят срещи на МВР с Българския футболен съюз и Столична община. На тях трябва да се вземе решение подобни дербита да се играят на стадион, който позволява и не би се стигнало до тежки последствия при такива инциденти. "Националният стадион е стадионът, който при всички положения нямаше да провокира тази агресия", каза Цветанов. Той призна, че феновете на ЦСКА са прави за това, че при 4000 човека, а местата са за 3000 се създава възможност за провокиране на подобна агресия. Така той стигна до извода, че трябва да има "малко разпределение или координиране на действията и да се съобразяват с препоръките, които дава МВР". Цветан Цветанов призна днес, че и той, и директорът на СДВР са фенове на ЦСКА, а премиерът - на "Левски". "Недейте да смятате, че всичко това, което са взели колегите на база реалните факти, са го направили на база на някаква емоция. Те са го направили само и единствено, за да гарантират нормалното провеждане на срещата и да не се дава възможност този инцидент да стигне до по-тежки последствия", каза Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4733 |21.07.2010 ГЕРБ отговори на сините: Дайте мерки срещу кризата . 12| 5416 |03.05.2010 Борисов си писа 5, хората щели да харесат мерките на ГЕРБ . 10| 4828 |19.04.2010 Костов: ГЕРБ бори кризата с мерките на Виденов . 88| 7410 |11.04.2010 Ив. Костов: Мерките на ГЕРБ са несериозни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads