Реклама / Ads

 

0| 3014 |21.08.2021 НОВИНИ

МЗХГ: Все повече жени играят ключова роля в развитието на земеделието у нас

.
Източник: МЗХГ
75% от членовете в екипите за управление на стратегиите за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в качеството им на изпълнителни директори на Местните инициативни групи (МИГ), експерти, счетоводители или технически асистенти в България са жени“.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на Международната министерска конференция на тема "Жените и тяхната позиция в селските райони“, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.

 

Форумът, който се провежда в Бърдо на Краню, Словения, е част от календара на събитията в сектор "Земеделие”, в рамките на словенското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието е съпроводено и от официалното откриване на 59-тото издание на Международното селскостопанско изложение "АГРА` 2021“.

 

"Жените участват активно и в органите на управление, като заемат близо 40 % от състава на управителните съвети“, отбеляза още аграрният заместник-министър.


Той допълни, че в 30 от 64 изпълнявани местни стратегии у нас, са включени мерки, по които кандидатите – жени получават по-голям брой точки при оценката на проектните предложения.

 

"Въпреки това, към настоящия етап мъжете доминират почти във всички сфери в селското стопанство и имат водеща роля в управлението на стопанствата. Ето защо активната роля на жените в селските райони трябва да бъде насърчавана и подкрепяна в рамките на стратегиите за развитие на селските райони, и в следващия програмен период“, посочи заместник-министърът.


Георги Събев акцентира и върху значимата роля на жените в съхранението и развитието на малките и семейните земеделски стопанства, които са основните социално-икономически елементи на селските райони и допринасят пряко за производството на храни, опазването на традиционните знания и умения, националната и културната идентичност.

 

Той добави, че принципът на равнопоставеност на половете трябва да се спазва и прилага във всички области на обществения живот.

 

"Жените и мъжете следва да са свободни да развиват своите лични способности и да правят избор без ограниченията на определени от половете стереотипи и дискриминация“, подчерта още заместник-министър Събев по време на конференцията.


В края на форума делегатите на страните участнички приеха съвместна декларация от Международната конференция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 4080 |21.08.2021 Битият студент Евгени Марчев: МВР не трябва повече да се използва за политически поръчки . 6| 4343 |20.08.2021 Антон Кутев: Още дупки и мини има заложени. И пак става дума за милиарди . 13| 14940 |19.08.2021 Какво представлява шериата и какво означава за жените в Афганистан? . 1| 2421 |19.08.2021 НСИ: Безработните пак са повече, отколкото новоназначените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ