Реклама / Ads
3| 2640 |02.05.2023 НОВИНИ

В началото на летния сезон: Огромен недостиг на работна ръка

.
Източник: личен архив
В началото на летния сезон има недостиг на кадри - за това алармират от бранша. Ранните резервации вече започнаха, а първите хотели се очаква да отворят врати в края на месеца.
 

"Всички сме свидетели, че в последно време качествената работна ръка я няма. Свидетели сме на тези отворени граници и споделеност, която имаме с държавите, не е никакво табу да се вземат кадри от Европа и други държави. Не трябва да гледаме лошо на вземането на кадри от трети страни. Това е практика, която доста години съществува и то не само в туризма", каза председателят на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери Павлин Косев в "България сутрин".

 

По негови думи всяка година има недостиг на работна ръка в сферата на кухнята, камериерки, сервитьори. Косев обясни обаче, че се наблюдава и друга интересна тенденция - недостиг на мениджърски кадри.

 

"Забелязвам в последно време, че има страхотен недостиг от мениджърски кадри, от управленски кадри, което е странно, но е факт. Няма достатъчно работна ръка спрямо нуждите на бизнеса. Не достигат като количество, необходимо е да се вземат от трети страни. Тази година участваме доста работници от Турция, виждате каква е ситуацията с инфлацията, с лирата, има голям интерес от турци, които искат да работят в България. Ще има украинци, молдовци, има колеги, които ще пробват с хора от Шри Ланка. Много е пъстър пазарът", каза още Косев пред Bulgaria ON AIR.

 

Той сподели, че езиковата бариера може да представлява проблем, затова трябва да се внимава къде се слагат служители от чужбина, за да не пречат на бизнеса. "Важно е самият бизнес на какъв пазар работи. Ако работи на чуждестранен пазар, не е проблем да се работи само на английски, но ако е на български пазар само, важно е сервитьори и рецепция да могат да говорят български", допълни председателят на Варненската асоциация.

 

Според Косев чужденците излизат малко по-скъпо като работна ръка от българите. "Индивидуално е, зависи каква е позицията, колко е компетентен и на какво ниво като професионалист е самият кадър, защото и българи и чужденци на професионално ниво струват скъпо. Понякога плащаме на по-висока цена, защото няма като количество", допълни той.

 

"Има българи, които обичат туризма и си работят в сферата, те много прецизно си избират работодател. Ако преди търсихме туристите и правихме всякакви маркетингови техники да намерим туристи, същото го правим със служителите на всякакво ниво. Затова има недостиг на качествени мениджъри", обясни Косев.

 

По негови думи ще има увеличения на цените на летните почивки заради настъпилата инфлация. Въпреки това Павлин Косев е категоричен, че летният туристически сезон в България ще бъде силен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2902 |27.04.2023 Николай Василев: Бюджетен дефицит от 6,4% ще е вторият най-голям от началото на прехода у нас . 1| 3001 |21.04.2023 САЩ са подпомогнали Украйна с военна помощ в размер на повече от 35 млрд. долара от началото на войната . 10| 2879 |19.04.2023 Европарламентът: Заповедта за арест на Путин е „само началото“ . 0| 2526 |11.04.2023 Без непотвърдените случаи: 8500 цивилни граждани са загинали в Украйна от началото на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads