Реклама / Ads
19| 5051 |10.10.2023 НОВИНИ

Надежда Нейнски: Ако израелската армия нахлуе в Ивицата Газа, това ще нанесе имиджова щета върху Израел и САЩ

.
Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи Източник: Стопкадър: bTV
”Това, което се случва в Израел, е чудовищно. Още не е ясно дали Израел ще нахлуе в Ивицата Газа. Това е изключително рисковано. Ако нахлуе армията там, ще има изключително много човешки жертви, което ще доведе до сериозна имиджова щета върху Израел и САЩ. Едно ново нахлуване в Газа ще повдигне много въпроси.”
 

Това заяви в ефира на bTV бившият външен министър Надежда Нейнски по повод на ескалацията на напрежението в Близкия изток.

 

По думите й обстановката там остава изключително тежка.

 

"Освен тежките жертви, които Израел понесе, това е огромен психологически удар по Израел, по нейното самочувствие, разузнаване, сила. Хората казват, че никъде в момента в Израел не е сигурно. Това е смазващо, това е именно терорът", посочи тя.

 

Според нея има очевидно омаловажаване и подценяване на ситуацията.

 

"Едно подобно усилие за нормализация няма начин да няма своите последици и съпротива на противниците. Политическата нестабилност създава възможност за пробиви в сигурността. На практика разделението в момента в Израел създава едно много голямо напрежение. Имаше редица действия през последните месеци - много палестинци бяха допуснати да дойдат да работят в Израел. Подценяваше се военната мощ на "Хамас". Вероятно тепърва ще се прави анализ. Ситуацията е достатъчно драматична, за да започнат вътрешни анализи и да започнат да се търсят виновни", смята бившият външен министър.

 

Нейнски изрази мнение също така, че Русия има очевиден интерес от случващото се.

 

"И САЩ, И ЕС много категорично подкрепиха Израел в тази ужасна ситуация. Това се изразява не само устно, коментираха се и начини да бъде подкрепен Израел военно. Русия има интерес от случващото се. Звучи цинично, но това е факт. Говорим за политически интереси. Очевидно Русия е в много тежка ситуация от гледна точка на войната в Украйна. Един тежък конфликт в БЛизкия изток ще отклони вниманието от тази война. Т.е. Русия изцяло има интерес от случващото се. Тя винаги е била свързана с палестинците. През септември имаше среща между Русия и Иран, в която Русия потърси военна подкрепа от Иран. Голяма част от дроновете, които Русия използва, са иранско производство", добави тя.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4662 |09.10.2023 Григор Димитров ще играе срещу младата надежда на Испания Алкарас . 7| 5281 |09.10.2023 Колко мощна е израелската армия? . 4| 4109 |09.10.2023 Състояние на война - пълна свобода на действие на израелската армия . 15| 5177 |08.10.2023 Надежда Нейнски: Сблъсъкът Хамас - Израел е заради споразумението със Саудитска Арабия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads