Реклама / Ads
7| 5281 |09.10.2023 НОВИНИ

Колко мощна е израелската армия?

.
Израел обяви състояние на война за пръв път от 50 години насам. Невижданата от десетилетия ескалация на напрежението с Палестина се случи заради мащабната атака на терористичната групировка Хамас. Жертвите вече са хиляди, ранените - също. Експерти вече коментират причините довели до този военен сблъсък. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреждава за дълга и трудна война.
 

Израелските военновъздушни сили са едни от най-модерните военновъздушни сили в света, с широка гама от сложни оръжейни системи. Водят се за изключително високотехнологична армия. Според някои класации Тел Авив разполага с четвъртата най-силна армия в света след Русия, САЩ и Китай. Индексът GFP за глобална огнева мощ за 2023 класира Израел на 18-то място от 145 държави.


Израелската армия се състои от три клона - сухопътни сили, военновъздушни сили и военноморски сили. Притежава различни чуждестранни и местно произведени оръжия и компютърни системи. Независимата оръжейна индустрия на Тел Авив разработва оръжия и превозни средства като серията бойни танкове Merkava, изтребители Nesher и Kfir и различни малки оръжия като щурмовите пушки Galil и Tavor и картечния пистолет Uzi.


Израел също така е инсталирал вариант на Samson RCWS, дистанционно управлявана оръжейна платформа, която може да включва картечници, гранатомети и противотанкови ракети на дистанционно управлявана кула, в контейнери по протежение на израелската бариера в Ивицата Газа, предназначена да попречи на палестинските бойци от влизане на нейна територия. 


Въпросът е защо израелското разузнаване е пропуснало или "проспало", както казват критиците, опасностите. 


Израел е разработил балони за наблюдение, оборудвани със сложни камери и системи за наблюдение, използвани за осуетяване на терористични атаки от Газа.


Армията също притежава усъвършенствано бойно инженерно оборудване, което включва бронирания булдозер Caterpillar D9 на IDF, ракети за пробиване на минно поле Tzefa Shiryon.


Военната технология на Израел е най-известна със своите огнестрелни оръжия, бронирани бойни превозни средства (танкове, БТР-и, бронирани булдозери и др.), безпилотни летателни апарати и ракетна техника. Голяма част от електронните системи на армията (разузнаване, комуникация, командване и контрол) са разработени именно от Израел, включително много системи, инсталирани на чужди платформи (особено самолети, танкове и подводници). Има и изключително прецизни боеприпаси. 


Железният купол


Когато говорим за израелската армия и отбрана, няма как да не споменем израелският купол - системата, която функционира при всякакви метеорологични условия и е проектирана, за да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, изстреляни от разстояние от 4 до 70 км, чиято траектория завършва в населени райони. Казано иначе - това е една от най-напредналите отбранителни системи в света. Железният купол използва радар за идентифициране и унищожаване на входящи заплахи, преди да могат да причинят щети.


Куполът е създаден, за да се справи с минохвъргачки и ракети, изстреляни в Израел от сравнително близко разстояние от бойци в Газа и от анти-израелски бойци в Ливан, където се помещава Хизбула. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4495 |09.10.2023 Стефан Гамизов: Няма време, трябва ни 80 000-на армия за бой в градска среда . 4| 4176 |09.10.2023 ЖП трафикът между Северна Корея и Русия на "безпрецедентно" високо ниво. За какво говорят покритите вагони? . 11| 4101 |09.10.2023 Премиерите на България, Гърция и Румъния се срещнаха край Варна. Денков: Европа не може да е зависима от външни фактори (видео) . 1| 4705 |09.10.2023 Израелски ракети изравняват със земята гнездото за плацдарм на Хамас Бейт Ханун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads