Реклама / Ads
42| 6713 |06.03.2012 НОВИНИ

М.Найденов: Цените на яйцата са спекулативни, пазарът ще ги свали

.
Мирослав Найденов
В Париж едно яйце се продава за 28 стотинки, а у нас на тази стойност излиза от птицефермата. Тази ситуация е нереална. В България цените на яйца са спекулативни и се надявам, че до дни ще бъдат коригирани в посока надолу. Пазарът ще реагира с внос на яйца отвън и тази ситуация със скъпите яйца ще се преодолее. Това прогнозира по Би Ти Ви земеделският министър Мирослав Найденов.
 

 

Според него и търговци, и производители пробват да продават скъпи яйца заради наближаващия Великден, а от друга страна, се оправдават с въведените от тази година европейски директиви за отглеждането на така наречените щастливи кокошки.

 

Найденов обеща, че още днес ще има среща с големите търговски вериги, а ако имат съмнение за картел – ще сезират Комисията за защита на конкуренцията.

 

Би Ти Ви излъчи директен репортаж от птицеферма в София, в която едно яйце, снесено днес от кокошка, излиза на пазара на едно на цена от 28 стотинки. Докато стигне до пазара на дребно при купувачите, стойността му нараства с още 11-12 стотинки и така се достигат скандалните от последните дни цени от над 40 стотинки за яйце. Това обяви собственикът на фермата Николай Тодоров.

 

Според него само преди година едно яйце в същата ферма струвало 17 ст., но през последните месеци скочило зърното с 22%, горивата и всичко това оказало влияние върху себестойността на яйцата. Тодоров обясни още, че фактор за поскъпването са й европейските директиви, които нашите птицеферми е трябвало да покрият. Преди въвеждането им в страната ни е имало 3 400 000 кокошки носачки, а сега са намаляли с 800 000. Фермери твърдят още, че до скоро у нас са се внасяли нерегламентирано немаркирани яйца, които са били с изтекъл срок на годност. Яли сме некачествена продукция, внасяна главно от Полша.

 

Производители контрират министър Найденов с дадения от него пример с Франция, като твърдят, че в Лондон едно яйце струва 60 ст., в Брюксел – 50 ст., а в Москва – 42 стотинки.

 

Категорично не приемам тези доводи, реагира министър Найденов в студиото. Според него и френските производители на яйца имат същите проблеми и се съобразяват с всички тези изисквания.  Той предупреди производители, че тези цени, които пробват да наложат, няма да успеят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5124 |05.03.2012 Пазарът скоро сваля цените на яйцата . 161| 6428 |01.03.2012 Константинов: Имаме вариант за сваляне цените на лекарствата . 182| 8127 |01.03.2012 "Софарма" клекна, сваля цените на лекарствата . 32| 5989 |27.02.2012 М. Димитров: Цените на лекарства и горива-надолу!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads