Реклама / Ads
0| 3047 |22.06.2022 НОВИНИ

НАП предупреди зрелостиците да си платят здравните осигуровки, ако не работят

.
Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, съобщават от Национална агенция за приходите.
 

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно.

 

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

 

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.

 

В рубриката "Здравно осигуряване" на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка, или чрез електронната услуга на приходната агенция "Приемане на декларация образец № 7, Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски", която е достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.

 

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, напомнят от НАП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3036 |13.06.2022 Едната година липса на поддръжка на пътищата ще ни излезе златна, предупреди експерт . 0| 3287 |08.06.2022 „Политика на широките пръсти“ е много опасна, предупреди финансов експерт . 0| 3170 |08.06.2022 Ако правителството се огъне за РСМ, ще има невиждани протести, предупреди проф. Овчаров . 0| 2928 |07.06.2022 Петър Витанов: Докато говорим за климатична неутралност, много хора мислят как ще си платят тока. Да не ги забравяме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads