Реклама / Ads
1| 5320 |24.02.2011 НОВИНИ

Наредба скара фелдшери и министрество

.
Докога ние и многобройните ни колеги – медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лаборанти и др., като медицински професионалисти и достойни граждани, изкарващи хляба си по честен и най-хуманен начин, ще търпим безобразията на група бюрократи.
 

Това се казва в писмо на Сдружението на медицинските фелдшери, в което изказват категоричното си несъгласие с "Наредбата за професионалните дейности на фелдшерите”,  одобрена от здравния министър и публикувана в Държавен вестник на 18 февруари тази година.

По думите на Константин Димов от Управителния съвет на сдружението основното недоволство на фелдшерите е, че регламентирането на дейността им чрез наредба по принцип, на подзаконово равнище, на този етап няма да реши цялостно проблемите, работата и функциите на тези медицински професионалисти. Нито пък ще подобри катастрофалното състояние на здравната ни система!

Освен това професията на фелдшера била регулирана, а в новата наредба безочливо са дискриминирани и ограничени професионалните права на тези специалисти, придобити от тях в медицински институти и колежи. Наредбата ограничавала правото на фелдшерите да диагностицират и провеждат лечение в рамките на тяхната компетентност, ограничава и възможностите им да се усъвършенстват като медицински професионалисти в различни форми на продължаващо обучение, да надграждат образованието си в медицинската сфера и да практикуват това, за което са обучени.

“Практиката и 130-годишното ни съществуване в българското здравеопазване са доказали, че от нашия труд има полза както държавата, така и крайният потребител - гражданите на България. За пореден път обаче стана ясно, че в МЗ не мислят по този начин и хвърлят в пространството един абсурден, недомислен, зле оформен, непрофесионално написан, даже отчасти комичен, документ. В този вид той няма да подобри хаоса нито в спешната помощ, нито проблемите в доболничното здравеопазване, нито проблемите във ведомственото и институционалното здравеопазване – места, където в момента проблемите са крещящи!

МЗ не се е съобразило със становището на Сдружението на медицинските фелдшери, бакалаври по медицина в България. Ние сме им го предоставили още при публикуването на проекта за наредба на 6 декември м.г. МЗ не е оповестило принципно, нито пък е искало консултации с хора от сдружението, които са най-добре запознати с правата и компетенциите си”, обясни Димов.

Затова фелдшерите смятат, че е необходимо МЗ спешно да покани техни представители за консултации по повод неадекватната наредба и съвместно да се изготви нов приемлив вариант на документа. От Управителния съвет на сдружението уверяват, че ще търсят справедливо решение на казусите, касаещи фелдшерите по всякакъв законов начин, включително по съдебен път в България и в Европейските институции!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5350 |19.02.2011 Фелдшерите и сестрите с повече задължения . 1| 4745 |18.02.2011 Фелдшери и медсестри дават първа помощ . 8| 9446 |09.12.2010 Проверка по "Наглите" скара съдии с ВСС . 4| 5645 |08.12.2010 Фелдшери: Спрете порното в здравеопазването!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads