Реклама / Ads
7| 7089 |04.09.2010 НОВИНИ

Недим Генджев блокира мюфтийството с частна охрана

.
Недим Генджев е наел охранителна фирма, която е блокирала сградата на Главното мюфтийство в София и не допуска никого до там.
 
Това съобщиха от пресслужбата на мюфтийството. Към 11:00 часа в сградата на Главно мюфтийство е поискал да влезе районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, който е лигитимен представител на мюсюлманите от Област Пазарджик и се намира в трудово-правни взаимоотношения с „Мюсюлманско изповедание". Салих е пътувал от Велинград до София във връзка с служебните си задължения. На входа на сградата на главно мюфтийството в София, гардове на частната охранителна фирма - „БГ СЕКЮРИТИ" ЕООД, която не е наета от „Мюсюлманско изповедание", са препречили пътя на районния мюфтия, като са му заявили, че няма да бъде допуснат в сградата.

От въпросната охранителна фирма са се чули заплахи, че ще бъде употребена физическа сила, ако мюфтията реши да влезе в сградата. Уточнява се също така, че Абдуллах Салих е помолил намиращите се на мястото служители на МВР да му бъде оказано съдействие за достъп до сградата във връзка със служебните му задължения, но полицаите са му отказали. По-рано в открито писмо до държавните институции главният мюфтия Мустафа Хаджи алармира, че Недим Генджев - без да има съдебно решение, изпълнителен лист и без участието на съдебен изпълнител е възложил на лица от частна охранителна фирма да блокират сградата на Главното мюфтийство. Мустафа Хаджи изтъква, че това се случва през свещения за всички мюсюлмани месец и дни преди големия мюсюлмански празник - Рамазан-Байрям. По думите му Генджев иска достъп до сградата, до архива и деловодството на Главното мюфтийство, както и до всички документи, свързани с правото на собственост на „Мюсюлманско изповедание".

Frognews.bg припомня, че конфликтът се задълбочи, след като Върховният касационен съд прогласи за нищожни решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г., а вписването на Мустафа Алиш Хаджи като главен мюфтия и представител на Мюсюлманското изповедание - заличено. По този начин Генджев е възстановен като председател на Висшия мюсюлмански съвет. Преди дни премиерът Борисов се срещна с двамата и им каза, че държавата няма да се намеси в спора и ги призова към взаимни отстъпки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5513 |02.09.2010 Премиерът помирява Генджев и Али Хаджи . 12| 5113 |28.08.2010 Няма да се разблокира резервът на здравната каса . 5| 6089 |24.08.2010 Н. Генджев: Келявото им правителство даде пари за ремонт на джамии . 1| 4812 |18.08.2010 Метрото блокира “Цариградско шосе”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads