Вторник, 12 Декември 2017, 14:23
Frognews
0| 3056 |24.11.2017

Нено Димов: Не сме само ние, и други в ЕС имат проблем с мръсния въздух

.
Нено Димов
16 държави в ЕС имат проблем с мръсния въздух, не само у нас има замърсяване, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по БНТ.

Далеч сме от нивата за устойчив и нормален начин на живот що се касае въздуха. Домашното отопление, автомобилният транспорт са основните проблеми. Най-много мерки са взети при индустрията и енергетиката, част от намаляването е именно в тези две последни сектора. „Една от ефективните мерки е дървата за огрев да бъдат сухи, сега сечем и директно горим. Но ако бъдат отсечени по-рано и продадени след година и половина, до 40 % може да намалее замърсяването на въздуха. Това не изисква средства, а по-добра организация“, уточни Димов.  

 

Не може да се каже, че във всичките 25 града е еднакво превишаването на нормите за чист въздух, добави още той. А относно отопляването в ромските квартали министърът на околната среда и водите отбеляза, че е много трудно да се определи как става то: „Много е сложно да се направи проверки в квартали от ромски тип, за да разберем как се отопляват, трябва да има заповед, за да се влезе в частна собственост, но ще намерим решение“.

 

Нено Димов беше категоричен, че при спиране от движение на коли не става дума за години, а за техническа неизправност. „Върви се в посока да се спират автомобилите, ако са неизправни технически, не говорим за годините на колите, а за технически проблеми. Търсят се инвеститори, които да произвеждат електромобили у нас, не е само поощряване на използването на подобен тип еко коли. Трябва да се даде тласък на това развитие, ще се работи и за разширяване на мрежата за зареждане“, каза той.

 

Коментира и изграждането на втори лифт в Банско: За да има втори лифт на Банско, трябва да има инвеститор, който да даде инвестиционен проект, а до момента няма такъв, понеже има ограничения на по-ранни стъпки. Старият план и концесионен договор трябва да претърпят промени, според новото законодателство. А ако има такова намерение, трябва да мине през много други стъпки. В рамките на парка се строят само писти, съоръжение, затова става дума за лифт, който се предвижва на електричество, той не замърсява.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Общинските болници в голямата си част пред фалит след Нова година 0| 53 |12.12.2017 . Разплащанията онлайн изпреварват по популярност наложения платеж при доставка, показва проучване на Visa 0| 65 |12.12.2017 . Простреляха таксиджия в Ямбол 0| 224 |12.12.2017 . Синята зона в София поскъпва двойно 0| 424 |12.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах