Реклама / Ads
3| 4182 |28.10.2023 НОВИНИ

Нетаняху: Войниците ни са в Газа. Няма да се оттеглим над земята и под земята

.
Източник: БГНЕС
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че наземната операция на армията в Газа е вторият етап във войната срещу терористичната групировка Хамас, предава Ройтерс.
 

Той добави, че войските са в Газа, а операцията ще бъде дълга и трудна. Нетаняху добави, че ще бъдат положени усилия да бъдат върнати над 200-те отвлечени от Хамас.

 

Премиерът определи войната след нападението от 7 октомври като „втората война за независимост на Израел“.

„Ще се бием и няма да се предадем. Няма да се оттеглим над земята и под земята“, подчерта той.

 

„Не ни обвинявайте във военни престъпления. Ако мислите, че можете да обвинявате нашите войници във военни престъпления, това е лицемерие. Ние сме най-моралната армия в света“, добави премиерът на Израел.

 

По-рано турският президент Реджеп Ердоган обвини Израел във военни престъпление срещу палестинците в Ивицата Газа.

 

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк предупреди, че широкомащабните сухопътни операции на Израел в Газа могат да доведат до „катастрофални“ последици е възможно още хиляди цивилни да загубят живота си.

 

Израел твърди, че военните му операции в Газа са насочени към унищожаването на Хамас и неговата инфраструктура, за да не може повече да извършва атаки.

 

По-рано силите на Израел съобщиха, че са навлезли в северната част на палестинския анклав. Израелската армия повтори призива си към цивилните в Северна Газа да бягат на юг за тяхната безопасност, наричайки град Газа „бойно поле“.

 

След нападението на Хамас на 7 октомври около 360 хиляди души бяха мобилизирани към редовната армия на Израел, която е от над 150 хиляди военнослужещи.

 

Въпреки че няма индикации за масово нахлуване, Израел каза, че войските, изпратени в Газа в петък вечерта, все още са на терен, като се фокусират върху инфраструктурата, включително обширната мрежа от тунели, изградена от Хамас.

 

От своя страна милиардерът Илон Мъск предложи своята сателитна мрежа Starlink да поддържа комуникациите в Газа за международно признати хуманитарни организации.

Комуникационните мрежи в Газа са сринати, което доведе до липса на информация в и извън територията.

 

 

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4938 |28.10.2023 Иван Хиновски: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин от този от ТЕЦ-овете . 4| 7889 |28.10.2023 Шегата се превръща в реалност. Идеята за лятното време се ражда от... майтап . 9| 4184 |28.10.2023 Могат ли да се оспорят резултатите от изборите? . 14| 4529 |28.10.2023 Бойко Рашков свиква комисията за службите да четат доклада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads