Реклама / Ads
0| 7606 |22.09.2022 НОВИНИ

Сблъсък между Иран и САЩ на Общото събрание на ООН заради ядрената сделка

.
Съединените американски щати и Иран се сблъскаха по въпросите на сигурността и правата на човека по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, след като президентът на Иран поиска от Вашингтон гаранции за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 г., а Белият дом обеща, че Техеран никога няма да получи атомна бомба.
 

"Има голяма и сериозна воля за разрешаване на всички проблеми за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. Пожелаваме си само едно: спазване на поетите ангажименти", каза Раизи пред Общото събрание на ООН.


Президентът на САЩ Джо Байдън повтори желанието си да съживи ядрения пакт, според който Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на освобождаване от икономически санкции.


През 2018 г. Тръмп изтегли Съединените щати от ядрената сделка и едностранно възобнови санкциите, които затрудниха икономиката на Иран. Година по-късно Техеран реагира, като постепенно нарушава ядрените ограничения на споразумението и съживява опасенията на САЩ, Израел и арабските страни от Персийския залив, че Иран може да се стреми да се сдобие с атомно оръжие - амбиция, която Иран отрича.


Раиси не спомена искането на Иран да бъдат прекратени разследванията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на следи от уран, открити в три недекларирани ирански обекта. Това е основен препъни камък за съживяване на сделката. Американски и европейски служители заявиха, че разследванията могат да бъдат прекратени само ако Иран предостави задоволителни отговори на ядрения надзорен орган на ООН.

 

Раиси също се опита да отклони критиките за смъртта миналата седмица на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от полицията за морал в Техеран за "неподходящо облекло". Смъртта на Амини отприщи гнева по улиците от петък насам по въпроси, включително свободите в Ислямската република и икономиката, разтърсена от санкции. Най-малко седем души бяха убити при протести, някои от които настояват за "смяна на режима“.


"Ислямската република смята двойните стандарти на някои правителства в областта на правата на човека като най-важния фактор за институционализирането на нарушенията на правата на човека“, каза Раиси пред Общото събрание на ООН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2871 |22.09.2022 Продължават бунтовете в Иран. Броят на загиналите расте . 11| 9991 |21.09.2022 Между 450 000-600 000 души се очаква да напуснат Русия. В Москва зоват: ”Путин в окопите” . 3| 3440 |21.09.2022 Макрон призова международната общност да окаже максимален натиск върху Путин . 0| 2620 |21.09.2022 Пак хванаха пияни и дрогирани зад волана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads