Реклама / Ads
2| 3468 |19.09.2023 НОВИНИ

Показаха новите варианти на тестовете за НВО след 7. клас

.
Източник: личен архив
Министерството на образованието и науката качи на сайта си примерни тестове по български език и литература, математика и чужд език за националното външно оценяване след 7. клас за учебната 2023 - 2024 година.

Тази учебна година има облекчения за седмокласниците. Времето за решаване на първия модул от тестовете се увеличава от 60 на 75 минути, за да имат повече време за решаване и пренасяне на верните отговори седмокласниците.

 

По математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, стават с избираем. Прави се, защото се допускат чести технически грешки при решаването на условията на отворените задачи. С промяната децата ще могат да се поправят още в хода на изпита, ако видят, че решението им не отговаря на изброените варианти.

 

Има и още новости за седмокласнците. При заболяване или смърт в семейството могат да се явят на втора дата, определена от министъра. Изпитите пък се изместват към края на юни, за да има повече време за подготовка. Тази година тестът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а този по математика - на 21 юни.

 

Тестът по български език и литература се състои от:

 

18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един -е правилен


6 задачи с кратък свободен отговор

1 задача с разширен свободен отговор
1 задача за създаване на текст
Представени са и четири примерни задачи от теста.

 

Тестът по математика се състои от:

 

20 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен


3 задачи със свободен отговор – учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер
Министерството е представило и няколко примерни задачи по математика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3843 |11.09.2023 Войната на пътя: Какви ще са новите правила за младите шофьори? . 2| 4241 |10.09.2023 Илия Тодоров: Има логика новите шофьори да са със специален статут, но мерките са спорни . 0| 3978 |10.09.2023 Продължават възстановителните дейности в засегнатия от потопа район на Южното Черноморие . 0| 3557 |29.08.2023 Премиерът Денков предложи Словения да се включи в проекта за новите реактори на ”Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads