Реклама / Ads
1| 3346 |07.01.2022 НОВИНИ

Няколко православни страни отбелязват Рождество Христово по стар стил

.
Източник: БГНЕС
За православните християни в Русия, Сърбия и други страни вчера започнаха коледните празници. Те се отбелязват в условия на ограничения заради коронавируса, но това изглежда не тревожи поклонниците, стекли се в черквите.
 

Повечето от православните вярващи празнуват Рождество Христово на 7 януари (по стар стил) с традиционна черковна служба в полунощ.

 

Православните църкви в Румъния, България, Кипър и Гърция обаче празнуват Коледа на 25 декември заедно с други християнски общности.

 

Руската православна църква, която има най-голям брой богомолци, изиска от празнуващите да носят маски и да спазват физическа дистанция по време на църковните служби. В излъчване на живо на службата в московския катедрален храм "Христос Спасител" обаче се видя, че около половината присъстващи са без маски или са ги свалили под брадата си, докато проследяват шествието на свещеници в златни одежди, водени от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, които пеят молитви и кадят с тамян.

 

Въпреки че новите случаи на коронавирус за денонощие са намалели наполовина от месец насам - до около 15 000 души вчера, страната е обезпокоена от силнозаразния вариант Омикрон. Здравният министър Михаил Мурашко съобщи вчера, че властите са установили омикрон при хора, които не са пътували извън Русия, предава БТА.

 

В Сръбската столица Белград стотици богомолци се събраха на Бъдни вечер край най-големия православен храм в страната - църквата "Свети Сава" - за традиционното изгаряне на сухи дъбови клони, символизиращи т.нар. бъдник, преди литургията в полунощ за Коледа.

 

В Сърбия не бяха обявени специални антивирусни мерки за религиозните церемонии въпреки значителния ръст на случаите на ковид, дължащ се вероятно на варианта Омикрон. Вчера здравните власти съобщиха за над 9000 нови случая за денонощие - най-много от началото на пандемията.

 

Значителната православна общност в Казахстан не можа да отбележи Коледа в църквите, тъй като всички църковни служби бяха отменени заради извънредното положение в страната, наложено след ожесточените сблъсъци между протестиращи и полиция в няколко града. Около 20 процента от населението в преобладаващо мюсюлмански Казахстан се определя като православно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3763 |06.01.2022 6 януари 2021: Хаос, жертви и нова страница в историята . 2| 3580 |31.12.2021 Д. Смилов за България през 2021: Не особено богата, но вече с проблемите на богатите страни . 2| 2906 |14.12.2021 Страните-членки не подкрепят разделянето на РСМ и Албания по пътя към ЕС . 1| 2974 |13.12.2021 Асен Василев започна работа: Има няколко механизма за стабилизираме цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads