Реклама / Ads
15| 5123 |28.08.2023 НОВИНИ

За да няма ”вакханалия”: Депутатите спешно отварят Изборния кодекс за местните избори

.
Спешни промени в Изборния кодекс за местните избори на 29 октомври ще е основна задача на депутатите по време на новата парламентарна сесия. Пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков предупреди, че ако ИК не бъде прекроен, ще се стигне до ”пълна вакханалия” на изборния процес и проблеми заради множеството неясноти около начина, по който ще се гласува - дали с машина, дали с хартия. Другите основни задачи - нов бюджет и конституционната реформа.
 

Промени трябват и в Наказателния кодекс заради скандалната промяна в закона, при която стана възможно да се конфискуват автомобили на шофьори в нетрезво състояние. Решението доведе до редица критики и твърдения, че ще се създадат хаос и предпоставки за корупция. 


"Никой не оспорва, че има проблем с Наказателния кодекс, но е класически пример до какво води популизма. Тези промени бяха приети под натиска на популизма и сега всички се чудят как да оправят последиците от него, а те са много - наказателно-правни, частно-правни, съхранение на автомобили. Хиляди са казусите, които ще са на главата на МВР, които нямат никаква вина за този идиотски законопроект", обясни още Божанков пред ФрогНюз.


Депутатът коментира и броженията около Паметника на Съветската армия, след като метални огради бяха поставени около МОЧА в петък. Според Божанков нормално е да има остри реакции и напрежение, след като Русия ни е обявила за неприятелска държава, а освен това е взела отношение в спора. 


"На фона на международната ситуация и отношението на Русия спрямо България, нормално е премахването на този паметник да носи разлом. Единственото решение е да се махне, защото нещата няма да станат по-добре. Никой не иска да го унищожи, а да го премести в музей, където му е мястото. Докато не стане, ще сме свидетели на такива сцени", допълни Божанков. 


"Сцените", за които депутатът всъщност говори, се разиграха малко преди МОЧА да бъде ограден. Спомняме си, че палатков лагер на представители на БСП, "Левицата!" и "Възраждане" бранеше МОЧА от премахване, а запалянковци на "Левски" хвърлиха бомбички и поискаха незабавни действия. При поставянето на оградата имаше и напрежение, но не се стигна до сблъсъци. 


Самият Божанков и "Възраждане" редовно влизат в преки и задочни конфликти. Един от тях накара депутата от ПП-ДБ да заведе дело за клевета срещу Цончо Ганев от редиците на Костадин Костадинов. 


"“Възраждане” редовно лансират тезата, че техните опоненти са чужди агенти, работят за чужди посолства, другите не са народни представители. Не е изненада. Цончо Ганев заяви в едно свое медийно участие, че и аз съм някакъв чужд агент. В една правова европейска държава този спор да бъде уреден е съдът. “Възраждане” ще имат възможност да си защитят тезите по институционален ред, за да видим кой какъв е. Те са решили, че могат да кажат и направят каквото си искат - да определят кой ще ходи на кино, кой ще говори от трибуната. “Възраждане” трябва да получат някакъв институционален отговор", допълни Божанков. 


Той коментира и поредното напрежение между президента Румен Радев, "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ. Според него сътресенията в така наречената "сглобка" са обичайно явление. 


"Не е имало период, в който да не е имало сътресения. Има един голям въпрос, на който ГЕРБ трябва да си отговорят - къде стоят те. Не може пред Европа с партньорите да са европейци, а у нас да стоят с президента и да имат по-скрити отношения. Президентът отказа да подписва укази. Решението е бърза промяна в закона. ГЕРБ не са готови да го направят, освен да декларират нещо за пред външния свят", заяви Божанков.


Кирил Петков настоя, че от ГЕРБ трябва ясно да се определят с президента ли са или са за реформите в службите.


Божанков коментира и завръщането и последвалия арест на Васил Божков у нас. Бившият хазартен бос е обвинен в редица престъпления, но едно от тях е за неплащане на данъци и политически чадър, който му е бил осигурен по време на управлението на ГЕРБ. Божков многократно е споменавал, че е бил изнудван от Бойко Борисов и Владислав Горанов. На въпрос на ФрогНюз дали развой на събитията около Божков биха довели до сътресения и размествания в "сглобката", Божанков отговори така: 


"Не мога да кажа дали събитията биха довели до размествания в управлението. Целта ни е във всичко това, което се случи и със Сарафов, и с Висшия съдебен съвет да постигнем такава промяна на конституционно и законодателно ниво, че да няма значение кое е името, а да има значение какъв е закона". 


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4356 |28.08.2023 Трагедията в Румъния: Бензиностанцията - собственост на кметски син. Хората знаели, че няма лиценз . 0| 3904 |28.08.2023 Няма да намаляват домашните на учениците . 7| 4473 |28.08.2023 Огнян Стефанов: Няма следи в руски сайтове и регистри Божков и Пригожин да са имали общ бизнес . 2| 4458 |26.08.2023 Япония: Няма следи от радиация в рибата около Фукушима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads