Реклама / Ads
4| 5338 |13.11.2021 НОВИНИ

Николай Милчев: Хамелеоните – ех, хамелеоните...

.
Николай Милчев
ХАМЕЛЕОНИТЕ НЕ БИЛИ ХАМЕЛЕОНИ Хамелеоните – ех, хамелеоните... Кой не е наясно, че те менят цветовете си, за да се приспособяват и оцеляват?
 

Както си пълзят тези животинки наляво- надясно , нагоре и надолу и хоп – от зелени стават жълти, после червени, синкави, а понякога по гърбовете им се показват разни шарени линии. Велика природа, борба за място на тази земя -всеки иска да оцелее. Това знаехме за хамелеоните – че искат да оцеляват.


Науката обаче се развива, включително и тази за хамелеоните. Съвсем наскоро се доказало, че променливите същества не си сменят цветовете, за да се крият и спотаяват според ситуацията, ами така си говорели. Като си сменят цветовете, и си общуват. Такъв им е езикът, един вид, изразните средства и думите им са такива.
И защо ги обвиняваха досега, че са хамелеони и мислят само за себе си? Голямо извинение трябва да има пред хамелеоните.


Боже мили, след тези нови разкрития на науката какво облекчение обхвана хилядите хамелеони по света и у нас. Милите хорица – няма защо вече да се спотаяват и да се гърчат, като обясняват защо някога всички бяха червени, защо преди трийсетина години посиняха за една ноемврийска нощ, защо после станаха царскожълти до един, защо после се превърнаха в гербери, цветя и в други разни флори и фауни. Ами че те не са се пребоядисвали, за да са винаги добре и начело. Те така си говорят, разменят си и мисли, и тайни, живота си изповядат с всичките цветове на дъгата.


Да живее науката и в частност – зоологията. Само тя ще оправдае хамелеоните, само тя ще върне истинския им естествен блясък. Остава да се разбере дали другите хора, които не са във възторг от хамелеоните и не щат да правят като тях, всъщност не са далтонисти и дали не виждат неща, които не съществуват. Далтонисти са, разбира се, и е крайно време да се докаже.

 

Николай Милчев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6062 |11.11.2021 Николай Милчев: Пари, пистолет, презерватив, уиски и масажни масла - страхотна комбинация, мъжкарска работа . 12| 4193 |03.11.2021 Николай Хаджигенов: Политическият егоизъм е в небивали мащаби. Всеки гледа в собствения си дирник . 2| 2959 |03.11.2021 Николай Денков: Най-рано децата могат да се върнат в училище на 10 ноември . 5| 3469 |03.11.2021 Д-р Николай Брънзалов: Оставката на шефа на НЗОК е въпрос на време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads