Реклама / Ads
9| 3926 |15.05.2021 НОВИНИ

Николай Младенов: Войната е на три фронта

.
Николай Младенов
Войната е на три фронта – единият е противопоставянето „Хамас“ – Израел, вторият - сблъсъците между евреи и араби, а третият - пропагандната война. Това каза по БНР относно ескалиралия конфликт Израел – Палестина Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.
 

Сред причините за днешната ситуация той открои: „Абсолютно замразеният мирен процес, абсолютното отнемане на всяка надежда у хората, че чрез мир и преговори може да се реши конфликтът по начин, който да е взаимоизгоден и за двете страни. Това е реалността, с която конфликтът живее от много години. Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни.“ Без смислени преговори, които да позволят на лидерите и от двете страни да убедят населението, че мир е възможен, спиралата на радикализацията ще се засилва, коментира Николай Младенов.

 

Близкоизточният мирен процес във вида, в който международната общност го познаваше досега, е мъртъв отдавна, категоричен е Младенов.

Вътрешнополитическият дебат в Израел отдавна не признава формулата „мир срещу земя“, обясни още той и допълни като усложняващ фактор това, че Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

 

Относно ситуацията в ивицата Газа Николай Младенов заяви още, че голяма част от съществуването на нормалния живот там се дължи на донорите, които „на изкуствено дишане поддържат икономиката на ивицата Газа, и на това, което Египет прави – това е кислородната линия на Газа в момента“.

 

Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или десет дена, последствията ще бъдат много тежки, а разрушителна война ще направи Газа неуправляема, което вече няма да е само проблем на Израел, смята Николай Младенов.

Ключова роля в деескалацията на напрежението може да играе Египет, отбеляза той.

„Всички опити в миналото са показали, че натиснати отвън, страните не стигат до споразумение, което могат да изпълнят успешно в продължителен период от време.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6727 |14.05.2021 Проф. Николай Габровски: Владимир Каролев има тежки травми на много органи . 25| 4337 |13.05.2021 Николай Младенов не каза той ли е красивият и умен кандидат за президент на ГЕРБ . 4| 3495 |12.05.2021 Николай Николов настоява за спешна сесия по сигурността в София . 51| 6291 |12.05.2021 Николай Ненчев атакува Радев и новия служебен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads