Реклама / Ads
1| 2954 |10.02.2022 НОВИНИ

Николай Велчев: Общинското „ВиК“ да поеме водоснабдяването и канализацията в София след края на концесията

.
Наш морален дълг е да направим всичко възможно да бъдат изградени и рехабилитирани повече километри водопровод и канал в София до края на концесията. След това общинското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД да поеме управлението на тези услуги на територията на Столична община.
 

Това каза общинският съветник от „БСП за България“ Николай Велчев по време на заседанието на СОС.

 

Той припомни позицията на социалистите - прекратяване на концесията на „Софийска вода“.

 

Съгласно третото допълнително споразумение сключено между Столична община и „Софийска вода“ АД концесионерът се задължава да осигурява годишно допълнителни средства, които са предназначени за финансирането на ВиК проекти от обществен интерес, посочени от Столична община. Това са допълнителни средства, които се осигуряват отделно от нивата на инвестициите за срока на концесията, която изтича през 2025 г.

 

„До края на концесията остават 3 години и 8 месеца. Допълнителните средства за инвестиция във ВиК мрежата, произтичащи от третото допълнително споразумение от 23.3.2018 г., са в размер на 1,5 млн. лева, което е крайно недостатъчно за финансиране на проекти от обществен интерес“, обясни Велчев и предложи да се изготви, гласува и подпише в спешен порядък анекс към това споразумение, по силата на който да настъпи незабавно увеличение – с между 20 и 30%, на допълнителните средства.

 

Според него това няма да затрудни по никакъв начин концесионера на „Софийска вода“. „Искам да припомня, че за миналата година беше разпределена сума от над 35 млн. лв. като дивидент. Това показва, че дружеството е ликвидно и не е финансово затруднено да осигури допълнителни средства до края на концесията“, изтъкна общинският съветник от БСП.

 

Николай Велчев се аргументира, че предвид повишаването на цените на суровините, транспорта, природния газ и електроенергията, както и заради Ковид пандемията, заради която заводите работят с непълен капацитет, поскъпнаха много строителни материали. В следствие на което себестойността на строителният продукт се е повишила с 35 – 37% за една година по данни на строителния бранш.

 

„Инфлационният натиск в страната няма как да не се отрази върху прогнозната стойност за изграждане на инженерната инфраструктура на ВиК мрежата в София. Всички прогнози са, че тази тенденция няма да бъде нарушена. Стойността ще се увеличава, защото цените на основните материали и труда бележат ръст през няколко месеца“, обясни Велчев.

 

„Важно е, като пряко избран орган на местното самоуправление, да дадем посока за развитието на водоснабдяването и канализацията на Столична община след 31.12.2025 г.“, изтъкна общинският съветник от БСП Альоша Даков.

 

По думите му избраните на следващите местни избори през 2023 г. кмет и мнозинство в Столична община ще имат отговорността да вземат решение по отношение на концесията.

„Но ние имаме отговорност през настоящия мандат да започнем истинската работа по темата“, заяви Даков и допълни, че трябва да стане ясно как над 7-те млн. лв., изплатен дивидент от „Софийска вода“ на миноритарния акционер „ВиК“, ще бъдат инвестирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5130 |08.02.2022 Николай Милчев: Третата световна война, Бог да е на помощ на мира . 0| 9673 |08.02.2022 Николай Слатински: Гешев става все по-жалък и смешен, превръща поста си в карикатура . 11| 4869 |07.02.2022 Николай Павлов след разпита: За какво ще ми повдигат обвинение? И енергийният министър започна да проглежда . 1| 3237 |07.02.2022 Разпитват освободения директор на „Булгаргаз” Николай Павлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads