Реклама / Ads

0| 4012 |19.12.2018 НОВИНИ

Нинова: Борисов лъже - ЕК не е искала приватизация на ”Булгартрансгаз”

.
БСП обвиниха премиера Борисов и неговата партия ГЕРБ, че са вкарали България в европейски скандал.Освен това Бориосв на два пъти излъгал българите в рамките на последния ден. Първата лъжа - че ЕК е поискала приватизацията на ”Булгартрансгаз”. Втората - че българите няма да плащат глобата на ЕК на БЕХ.

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг за 77 милиона евро, което възлиза приблизително на 150 милиона лева. Тази глоба ще е плаща от джоба на българските данъкоплатци. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на БСП.

 

БЕХ е държавно дружество и неговото управление се осъществява от екип, излъчен и назначен от правителството. Наложената глоба е за злоупотреби с господстващо положение, уточняват социалистите.

 

Червените коментират реакцията на Борисов по казуса: "Нашето усещане за собствеността на газопреносната система е, че ако не е собственост на българските граждани и на българската държава, би било предателство."

 

И нашето усещане е такова, г-н премиер, пишат БСП. Затова ПГ на БСП подкрепили в НС решение да не се приватизира "Булгартрансгаз".

 

С изказването на премиера, че ЕК е изискала от България Булгартрансгаз да бъде приватизиран, да дойдат "най-големите руски, турски и какви ли не компании и да излезе, че той е дал тръбите на България", Борисов заемал позата на патриот и отговорен държавник, който бранил националния интерес.

"Да, ама не", скочиха социалистите.

 

Вчера БСП попитали ЕК дали е вярно, че са си позволили да поставят условия на България от типа "или приватизирате, или ви глобяваме". Отговорът на ЕК дошъл светкавично, в рамките на същия ден. Темата коментирала еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опровергала за БСП твърдението на българския премиер Борисов и казала: "ЕК не е искала приватизацията на "Булгартрансгаз".

ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката, на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа. Как да се направи това е било оставено за решение на българското правителство. За ЕК е било важно "да спрат незаконните действия на БЕХ".


Какви са изводите от тази ситуация, питат червените. Според тях БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, а българското правителство - не. В резултат на това на България е наложена глоба от близо 150 млн. лв.

 

"За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на еврокомисаря, такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България - Бойко Борисов, гражданите за европейско развитие на България и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал", пишат от опозицията.

В този контекст БСП се заядоха с герберите, че винаги изкарвали социалистите като антиевропейска партия, а сега ГЕРБ се оказала такава. "Да критикуваш ЕС не е антиевропейско, а нормално. Така направихме с Истанбулската конвенция, по въпроса за миграцията, двойните стандарти в храните. Това не е антиевропейско", пишат от БСП и продължават: "Но да набеждаваш ЕК в нещо, което не е искала от България, за да си спасиш собствената кожа, това е антиевропейско и ще носите отговорност за този скандал, в който вкарвате България на терена на ЕС."

БСП са категорични и че Борисов излъгал и за друго - че тези пари нямало да се плащат от джоба на българите.

 

"БЕХ от къде ще вземе тези пари? От собствени приходи? От какво са тези приходи - от услуги на граждани и фирми, а кой плаща тези услуги - гражданите и фирмите. Правителството не е защитник на националния интерес, а са хора неспособни, некомпетентни да управляват икономиката, енергетиката и страната. Но за това плащаме ние, всеки български гражданин, от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната", пишат БСП.

 

В декларацията на БСП пише още: "Знаете ли, уважаеми управляващи, за колко пари е осъдена България по време на вашето управление и колко е платил всеки български гражданин, защото тези глоби за нарушения от страна на правителството ги плащат всички. Сигурно не знаете. Ние поискахме справка от Министерство на финансите. Български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв. (част от които, вероятно са по делата на Цветанов). Тези пари са платени. Ще бъдат платени сега и тези 150 млн. лв. Въпросът ми е кога, уважаеми г-н премиер, ще започнете да изпълнявате законите на България. В тях пише следното: "Държавен служител отговаря за вредите, които е причинил умишлено или при груба небрежност на държавата или на гражданите, чрез незаконосъобразни действия или бездействие, при или по повод изпълнение на служебните му задължения". Попитахме министър Горанов - "колко регресни искове сте завели към държавни служители и управляващи, които с действията си са причинили вреди за държавата и народът е платил тази безотговорност". Отговор: "Министерство на финансите не е предявило нито един иск срещу държавни служители, заемащи длъжности в неговата администрация, на основание на този текст за реализиране на регресни права". Кога, г-н Борисов, ще изпълните закона и ще заведете регресни искове срещу онези ваши министри и служители, които причиняват това на страната и за което плаща целият български народ?"

 

Червените призовават Борисов да започне да наказва некомпетентните служители, които са допуснали такива грешки и които с действията си са донесли вреди на държавата. Ако Борисов не го направи сам, това щяло рано или късно да се случи.

"Докато поне един не си плати от джоба своята некомпетентност и некадърност, с която е причинил вреди на държавата и гражданите, това ще продължава. Рано или късно, всеки един такъв държавен служител ще носи лична отговорност, защото така казва законът", завършват БСП.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3809 |18.12.2018 Борисов се чул по телефона с Майк Помпео . 32| 6042 |18.12.2018 Борисов се похвали, че глобата на ЕК от 77 млн. била ниска . 5| 4188 |15.12.2018 Борисов обсъди с Джон Съливан сигурността и енергетиката . 13| 5314 |14.12.2018 Бойко Борисов: Президентът ни шамари ежедневно
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ