Реклама / Ads
1| 2719 |21.04.2023 НОВИНИ

НОИ излизат в стачна готовност

.
Източник: Личен архив
Служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) подготвят стачни действия. Това съобщи Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа“, предава БНР.

По нейните думи те са отнесли всички политически своеволия, на които сме станали свидетели в последните две години.

 

"Преизчислявания, добавки, включване на въпросните добавки в пенсиите. Тези хора не бяха компенсирани по никакъв начин за двугодишните усилия и за увеличението на инфлацията, поради което най-вероятно ще стигнем до ефективни стачни действия. В момента върви процедурата за обявяване на ефективна стачка", обясни тя.

 

Григорова коментира също и темата за увеличението на пенсиите и размерът на майчинството.

 

"Пари има, има обаче и управляващи, които не искат да ги вземат от там, където ги има. Това, което се вижда от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване е стандартното увеличение на пенсиите, което се случва всяка година от 1 юли", каза тя.

 

Според нея това е стандартно и се прави по силата на Кодекса за социално осигуряване. Нямаме нищо извънредно. "Имаме обаче запазване на минималния размер на обезщетението за безработица на нивата от преди няколко години – 18 лева на ден. Това означава 360 лева за безработно лице, което е работило, но поради някаква причина не получава пълния размер на обезщетението, което му се полага", коментира Григорова.

 

"Другото, което не се осъвременява е размерът на майчинството, то остава на нива от 780 лева, а минималната работна заплата вече е 710 лева“, казва още Григорова и подчертава, че “пари има и тези пари биха могли да увеличат приходите на НОИ, ако се увеличат минималните осигурителни доходи, които от години са замразени поради бойкота на работодателите и замразяването на максималния осигурителен доход".

 

"Правителството абдикира от задължението си да осигури приходи, за да изплаща адекватни пенсии, затова няма как да проявим разбиране", твърди тя и информира, че тези неща ще бъдат изказани и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще се състои следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 2699 |31.03.2023 Срещу Тръмп могат да бъдат повдигнати над 20 обвинения, нюйоркската полиция е в готовност за мобилизация . 5| 2860 |31.03.2023 Лозарите излизат на протест . 2| 2847 |25.03.2023 Служители на Спешното излизат на протест . 3| 3172 |17.03.2023 Комисия за защита на потребителите излизат на предупредителна стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads