Реклама / Ads

2| 3499 |13.02.2021 НОВИНИ

НОИ ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери за предходната година

.
От 1 април Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с натрупания допълнителен стаж за предходната година. Механизмът вече е автоматичен и за следващите години, като няма да се налага подаване на заявление, предава БНР.

Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи, освен със стажа и с осигурителния доход, ще трябва да подават заявление, ако вече не са го направили през 2019 и 2020-а година.


Като антикризисна мярка през миналата година НОИ вече преизчисли служебно пенсиите на около 300 000 работещи след пенсия, а от тази година това вече ще се случва регулярно и ежегодно на базата на данните в НОИ.

 

Любомира Язаджиева, директор „Пенсии“ в осигурителния институт поясни:

„Вземаме предвид осигурителния им стаж след пенсионирането до края на 2020 година. И всяка следваща година преизчсиляването, служебното, ще се извършва с допълнителния стаж от предходната календарна година“.

 

Хора, които през 2019-2020 година са подавали заявление за преизчисляване за допълнителен стаж, автоматично попадат в схемата на служебното преизчисляване сега. Ако обаче са поискали и преизчисляване с дохода, това става от месеца следващ на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, но искат, ще трябва документът да се подаде, но данните на НОИ сочат, че това е изгодно само в някои случаи: „…които работят на осигурителен доход, който надхвърля, поне с малко нивата на осигурителния доход, от който е изчислен техният индивидуален коефициент“, посочва Язаджиева.

 

И след служебното преизчисляване не всеки пенсионер ще започне да получава по висока пенсия. Това важи за тези, изчислени под минималния размер и приравнени като плащане на минималния.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 49| 4447 |01.02.2021 Президентството: Няма нарушения на МВР по време на служебното правителство . 13| 2935 |27.01.2021 Заради датата за изборите, ще има "Пенчо Славейков" към пенсиите и за април . 3| 3273 |15.01.2021 Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 . 1| 2715 |30.12.2020 НОИ няма да запорира пенсиите в размер до 650 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ