Реклама / Ads
4| 6704 |29.09.2010 НОВИНИ

Номинират Пенчев за поста на Гиньо Ганев

.
Константин Пенчев
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев ще бъде предложен за нов омбудсман на България. Информацията потвърди пред Mediapool Искра Фидосова, председател на правната комисия в парламента и съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.
 

"Пенчев е изключителен професионалист и се е доказал в професията", аргументира се Фидосова.

Според нея цялата биография на Константин Пенчев отговаря на изискването за заемане на тази позиция. И допълни, че европейската практика е председателите на върховни съдилища да заемат подобни високи постове, защото са добре запознати с юридическата материя.

Самият Пенчев обеща се въздържа от коментари относно номинацията си за омбудсман.

Депутати от ГЕРБ допускат, че атаката на РЗС срещу Пенчев от последните седмици е именно с цел дискредитирането му. Лидерът на РЗС Яне Янев го обвинява за конфликт на интереси, за недекларирани апартаменти в София и Париж, за търговска фирма, за заобикаляне на системата за случайно разпределение на дела. По този повод на 4 октомври Пенчев ще бъде изслушан от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Издигането на Пенчев за омбудсман ще бъде шамар и за "Атака", най-лоялният съюзник на ГЕРБ в парламента, тъй като досега атакистите на няколко пъти са искали оставката на шефа на ВАС, коментират депутати.

Това обаче едва ли е проблем за ГЕРБ, които очакват подкрепа от Синята коалиция. Такава би била логична, най-малкото защото именно Константин Пенчев постанови решението на ВАС за изборната регистрация на Синята коалиция през 2009 г., като сложи край на безкрайните обжалвания и машинации на ЦИК, с които можеше да бъде провалено участието на тази коалиция в изборите.

В програмата на парламента за тази седмица управляващите са предвидили обсъждане на правила и на комисия за избор на омбудсман. Предполага се, че това е прелюдия към самото избиране на нов обществен защитник. Мандатът на Гиньо Ганев изтече още през април т.г. и до момента ГЕРБ не са давали сигнали, че бързат да изберат негов приемник. По този повод се появиха предположения, че ще оставят Гиньо Ганев на поста до пролетта на следващата година, когато изтича мандатът на Константин Пенчев като шеф на ВАС.

Ако обаче Пенчев бъде избран за омбудсман по-рано, той ще трябва да подаде заявление до ВСС за освобождаването си и от ВАС, и от ВСС. В същото време трябва да бъде намерен кандидат за овакантеното място начело на ВАС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5204 |26.09.2010 РЗС притиска Пенчев, прикривал корупционни практики . 2| 5280 |23.09.2010 Съдиите с евтини имоти зад атаката срещу Пенчев . 33| 5220 |06.08.2010 Гиньо Ганев се събуди, праща писмо до премиера . 7| 5174 |30.07.2010 К. Пенчев: Лош закон ни връща в 2007 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads