Реклама / Ads
5| 3393 |12.10.2022 НОВИНИ

Норвегия измести Русия като основен доставчик на газ в Европа

.
Норвегия
Говорител на Европейската комисия съобщи, че Норвегия е изместила Русия като основен доставчик на газ за ЕС. ”Напомняме, че Русия повече не е нашият главен доставчик. Сега Норвегия има преобладаващата част от газа в Европа, а не Русия. Ние постигнахме значителен напредък в диверсификацията”, заяви говорителят.
 

Тя добави, че ЕС е успял да намали с 10% потреблението на газ, приближавайки се от целта за 15% икономии през този отоплителен сезон.


Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред Европейския парламент, че в момента руският газ осигурява около 7.5% от нуждите на ЕС при 40% през миналата година.


В сряда енергийните министри ще се съберат за трети път през последните 40 дни, за да се опитат да постигнат компромис за поставянето на пределна цена на вноса на природен газ, за да са готови преди срещата на върха на ЕС следващата седмица, когато се очаква окончателното решение.


Европейската комисия е предложила три варианта: ограничаване на цената на руския газ, на целия внос на газ, включително втечнения, и таван само на цената на газа, използван за производството на ток.

 

Българското газово находище ще достигне задължителния европейски минимум от резерви за зимата в сряда, като към вторник "Чирен" е запълнен до 79.77% по данни на "Газова инфраструктура Европа" - браншова организация, базирана в Брюксел, която следи изпълнението на европейската регулация за газовите резерви.


Брюксел задължи членовете си през лятото до края на октомври да запълнят поне до 80% подземните си газови хранилища, за да се подготвят за евентуално спиране на руските доставки на природен газ през зимата.


ЕС постигна тази цел още на 31 август, като в края на първата десетдневка на октомври средната запълненост е 91.18%, като само България, Унгария и Латвия все още не са достигнали 80% заетост на резервоарите за газ.

 

Според данните на "Газова инфраструктура Европа" през последните дни България леко е увеличила темпа на нагнетяване на газ в "Чирен", като във вторник той е достигнал 0.5% дневно. Това означава, че страната ще успее да достигне заветните 80% в сряда.


Така България ще изпълни задължението си според европейското законодателство 42 дни след като това направи ЕС, но 20 дни преди крайния срок, определен от европейската регулация за газовите резерви.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3000 |11.10.2022 Русия добави Facebook към списъка с „терористични и екстремистки” организации . 3| 3523 |11.10.2022 С дронове-камикадзета ”Шахид-136” Русия атакува Виница, Николаев и Одеса . 10| 3131 |11.10.2022 Русия се закани да отговори при по-сериозна намеса на Запада в Украйна . 4| 3103 |11.10.2022 Франция плаши Беларус с повече санкции при по-голяма намеса във войната на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads