Реклама / Ads
1| 4203 |21.04.2019 НОВИНИ

Нов взрив в Шри Ланка, въведен е полицейски час

.
Източник: БГНЕС
Нова осма експлозия в Шри Ланка, съобщава АФП. Полицията съобщи, че е ударено северното предградие на Коломбо – Оругодавата.
 

За сега не се посочват повече подробности за поредния взрив.  Полицията съобщава за най-малко две жертви – полицаи. Рано в неделя островната държава беше разтърсена от 7 експлозии – в 4 луксозни хотела и три католически църкви, пълни с вярващи, дошли да се помолят за Великден. Броят на жертвите и ранените непрекъснато расте.

 

Наложеният от правителството на Шри Ланка полицейски час влиза в сила незабавно и ще продължи „до следващо разпореждане“. Това обяви полицията в страната, цитирана от AФП. Първоначално беше съобщено, че на островната държава се въвежда полицейски час, който ще действа от 18:00 часа местно време в неделя до 06:00 часа местно време в понеделник.

 

Междувременно властите в страната спряха и достъпа до социалните мрежи. Решението беше взето, за да се спре масовата паника и разпространението на фалшиви новини за атаките. Правителството беше категорично – достъпът до социалните мрежи и апликациите за текстови съобщение е само временно ограничен, и призова гражданите да запазят спокойствие и да спазват указанията на органите на реда.

 

По информация на посолството ни в Индия към 12:00 ч. няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в три църкви и три хотела в Шри Ланка.

В един от пострадалите хотели – Shangri La Hotel се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.

 

Европейски и световни лидери, заявиха, че са потресени от случилото се, осъдиха атентатите, изразиха съчувствие и солидарност, предложиха помощ на шриланкийските власти, посочват Асошиейтед прес.


Сред тях са германският канцлер Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и турският президент Реджеп Ердоган, австрийският канцлер Себастиян Курц афганистанският президент Ашраф Гани, индийският министър-председател Нарендра Моди, външното министерство на Пакистан, министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е научил за атентатите с ужас и е дълбоко опечален.


В изявления три страни от Арабския полуостров - Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства - също заклеймиха атаките. ОАЕ призова "международната общност да сплоти редиците си и да изкорени бича на тероризма в името на международния мир и сигурност", а Бахрейн изтъкна, че "тези актове на тероризъм са несъвместими с религиозните принципи и човешките и нравствени ценности".


Архиепископът на Коломбо призова отговорните за насилието да бъдат жестоко наказани. Архиепископът на Париж Мишел Опти написа в Туитър: "Защо толкова омраза в деня, когато честваме любовта? На този Великден в мислите и чувствата си сме с нашите убити братя и сестри в Шри Ланка".


Вълната от насилие осъди от Ерусалим и Католическата църква в Светите земи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4185 |21.04.2019 Взривове в Шри Ланка по време на Великденската служба . 1| 4617 |19.03.2019 Новият апартамент на Цветанов взриви социалните мрежи . 0| 3994 |10.03.2019 Автобус се взриви в центъра на Стокхолм . 3| 4104 |06.03.2019 Цветанов: Нинова се заиграва с нещо, което е достатъчно взривоопасно за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads