Реклама / Ads
26| 11933 |02.06.2021 АКТУАЛНО

Нова фаза на скандала с подслушванията: Прокуратурата нахлу в МВР

.
Източник: БГНЕС
Нова фаза на скандала с подслушванията - Прокуратурата нахлу в МВР и провежда обиски. По думите на вътрешния министър Бойко Рашков целта е да се попречи на разкриването на истината за незаконните подслушвания на политици. От прокуратурата засега няма официална информация.
 

Пред bird.bg Рашков обясни, че Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР. По думите му се провеждат лични обиски и обиски на кабинети на служители, проверяващи подслушването. Новият председател на ДАНС веднага е призован и на разпит. За сряда е призован и новият шеф на ГДБОП, който встъпи в длъжност на 1 юни. Призовани са и други служители, включително и от „Вътрешна сигурност“. Вика ги следователят Людмил Георгиев в Националната следствена служба. „По какви въпроси ги викат - не знам“, казва Рашков.

 

Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала информация за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа, за да не компрометира проверката. „Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция полиция“, добавя министърът.  Според него целта е да се стресират новите кадри на служебното правителство и да се осуети проверката на незаконните СРС.

 

„Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите "Вътрешна сигурност" и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС, като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва ми се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев. Някой прави опит да заличи следите от СРС, шредерите прегряват“, казва още Рашков. Според него най-вероятно са съхранявани СРС, които не са влезли като доказателства по дела и които би трябвало да се унищожат. 

 

На въпрос има ли война между МВР и Прокуратурата, Рашков отговори:

 

„Не мога да кажа война. Не ми е известно подобни действия да се предприемат в страната. Такива действия се предприемат тук, в София, по отношение на току що назначени служители на ръководни постове. Вероятно имат цел да ги стресират. Да ги подложат на контрол, да им ограничат правата с политически цели.

Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна. Съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не гласува доверие на последните избори. Тъй като Борисов на практика не може да влияе, прокуратурата заема неговото място в политическата борба у нас. Тя ще върши това, което не могат да вършат ефективно Борисов и ГЕРБ.“


Междувременно БНТ съобщи, че прокурори обискират дома и кабинета на висш полицай от Главна дирекция „Национална полиция“. Според източниците на телевизията разследването е за организирана престъпна група за трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари. Твърди се, че има данни уличения полицаи през годините многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков. Според БНТ става дума за Ангел Папалезов, който е шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности. Назначен е за титуляр след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация „Тракия“ на Васил Божков. Ангел Папалезов миналата седмица е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков, твърдят още източниците на БНТ. В понеделник е отстранен от проверяващия екип.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3550 |11.05.2021 Нинова: Книгите, културата и духовността са ни превеждали през много трудни години и са спасявали българщината . 8| 4639 |01.05.2021 Корнелия Нинова: Нашата кауза е социалната кауза . 1| 3652 |28.04.2021 Корнелия Нинова даде началото на кампанията „Солидарен Великден“ от Ботевград . 20| 6378 |27.04.2021 Диана Дамянова: Кое не е ясно? Следващите избори няма да бъдат организирани от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads