Реклама / Ads
1| 2454 |05.06.2024 НОВИНИ

Нова тенденция за българина. Покупка на ваканциони имоти по Черноморието

.
Покупки на апартаменти по Черноморие
Покупката на ваканционен имот става все по-голяма тенденция за българина. В момента нашенци са главните куповачи на такъв вид имущество предимно по Южното Черноморие, показва докладът на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts, съобщава БТА.
 

Делът на българските клиенти активно се засилва през последните години. Така в първите месеци на 2024 година къщите и апартаментите на Южното Черноморие се продават предимно на българи и те съставляват около 90 на сто от всички купувачи.

 

"Тенденцията българите да доминират на този пазар започна във времето на пандемията и оттогава делът им расте с всяка изминала година. Останалите 10 на сто от купувачите са предимно от държави като Германия, Израел, Полша, но те не са така определящи за пазара. Затова и планирането на нашите проекти е фокусирано към изискванията на сънародниците ни. В същото време техният профил става все по-разнообразен", коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на компанията.

 

По думите й допреди 5 години българските купувачи са били предимно хора на над 50-годишна възраст. Това са клиенти със спестени средства, които решават да ги вложат в недвижим имот на по-ниска цена и с по-малка обвързаност спрямо градския имот. Тази група купувачи е активна и днес, но на пазара уверено излиза и нов профил клиенти, се посочва още в доклада. 

 

"Младите семейства с малки деца - хора средно между 30 и 40 години, вече са най-устойчивата група клиенти при нас. Факторите за това са няколко - от една страна тези хора имат нужда от удобно, сигурно и добре уредено място, на което да прекарват лятото с децата си, без това да изисква твърде много проучване и предварителна организация. Другият фактор е във все по-скъпата алтернатива – цените на хотелските нощувки значително нарастват и това прави покупката на собствен морски дом и финансово обоснована", коментира Екатерина Желяпова.

 

Според нея покачването в цените на ваканциите в хотели и места за настаняване с краткосрочен наем прави тази опция скъп вариант за по-младите клиенти. Това мотивира част от тях да потърсят дългосрочно решение - в покупка на ваканционно жилище. Цените на този тип имоти през последните години демонстрират по-умерен темп на растеж, като се очаква покачването през следващата година да се засили, тъй като те изостават от ръста на цените в София. В сравнение с апартаменти в столицата, цените на ваканционните имоти са с 20 на сто по-ниски.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2438 |05.06.2024 Какви промени се готвят при регистрацията на автомобилите? . 2| 2447 |05.06.2024 Индиец загуби 25 милиарда долара само за едно денонощие . 1| 2457 |05.06.2024 Двойка изтребители откриха отбранителното изложение "Хемус" в Пловдив . 3| 96043 |05.06.2024 Фалира водещ туроператор у нас. Какво предстои?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads