Реклама / Ads
9| 7660 |03.10.2007 НОВИНИ

Нови 100 въпроса за имигрантите в САЩ, трябва да знаят Буш от коя партия е

.
Федералната имиграционна служба на САЩ обнародва 100 нови въпроса, на които са длъжни да отговарят имигрантите на изпита по „Основи на гражданството". На задълбоченото препитване ще бъде подлаган всеки, който кандидатства за американски паспорт.
 
Това са първите промени в изпитните материали от 1986 година насам, пише в. "The New York Times". През този период изпитите бяха подлагани периодично на остри критики. Най-сериозното недоволство бе от много лесните въпроси. От друга страна защитниците на човешките права пък ги считаха за непосилни.

Изпитът по новите теми ще се провежда от 1 октомври 2008 г.

Потенциалните граждани на САЩ вече няма да са длъжни да знаят кой е произнесъл фразата „Дайте ми свобода или смърт", както и да знаят автора на химна „Звездният флаг". Но ще трябва да научат с какво се е занимавала Сюзън Б. Етони и как наричат спикера в Палатата на представителите.

Представители на администрацията на президента Джордж Буш са заявили, че новите въпроси са опит да се ускори процеса на приспособяване на имигрантите в американските условия. Според тях, въпросът е за по-бързата адаптация на почти 12-те милиона нелегални имигранти в САЩ.

Някои историце смятат, че новите въпроси успешно и по-пълно представят механизмите на американската демокрация, като в същото време отчитат многообразието на различните групи  и слоеве в населението, в това число на жените, северноамериканските индианци и афроамериканците, които има свой дял в сътворяването историята на държавата.

Във въпросите няма стремеж хората да бъдат провалени или поставени в капан, смята Алфонсо Агилар от имигрантската служба.

Разработването на новите въпроси е струвало на САЩ 6,5 млн. долара. Съдържанието им се е обсъждало в продължение на 6 години от историци, представители на имигрантски организации, либерални и консервативни групи от изследователи. Пробно през това лято въпросите са били зададени на 6000 имигранти, които са подали заявления за гражданство.

Какво ще питат на изпита:

statue_liberty.jpgКаква е минималната работна заплата. Трябва да се знаят числата за страната и цифрите, които са съставени от щатското законодателство.

В новите въпроси пилигримите са преименувани на „колонисти" и питанията за тях са съкратени до минимум. Затова пък е разширена темата за робството и гражданските права.

Отделен въпрос ще нищи събитията от 11 септември 2001 година.

Отпадат въпросите за 49-я и 50-я щат на Америка. Вкаран е обаче въпрос от коя политическа партия е президентът на САЩ.

Няма да има повече питане за Белия дом, но ще се искат подробности за Статуята на Свободата.

Остава проверката за степен на владеене на английски език - разговорен, граматика и писмено упражнение.

Изпитът се провежда индивидуално, а не на групи. На кандидата ще се задават 10 от 100 въпроса. За да получи положителна оценка имигрантът ще трябва да отговори правилно поне на 6 от тях.

Съюзът на имигрантите от Латинска Америка обавил тази сутрин, че от всички имигранти в САЩ 55% са латиносите. Сред въпросите обаче нямало нито един, който да е свързан с тях. Това означавало тотална американизация на населението. Имало и напълно абстрактни въпроси, които нямали нищо общо с живота.  

Право да получат гражданство имат всички имигранти, които са живяли минимум 5 години законно в страната (или 3, ако са сключили брак с американец/ка), отличава се с „добър морален облик" и няма заведено съдебно дело срещу него за извършени криминални прояви.

През 2006 г. 702 589 имигранти са се явили на изпит за получаване на гражданство, сочи американската статистика. От юли 2007 г. Таксата се е повишила от 405 на 675 дорала.

Тези изпити не са били сериозен проблем за българските имигранти и досега, заявиха наши сънародници от Чикаго, където българската колония е най-голяма. Обикновено нашенците демонстрирали доста задълбочени познания по история на САЩ, както и по текущите икономически и политически въпроси на страната.  Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5873 |03.10.2007 Доклад на НРС: Иракчани и афганистанци масово се преселват в България . 2| 5632 |03.10.2007 Предпоследният набор вика „Уво" цяла седмица . 0| 5394 |02.10.2007 Млади учени протестираха с тикви срещу тиквениците . 2| 5155 |02.10.2007 Жребий „раздаде” номерата на партиите за кметския вот в столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads